SU KARDEŞLİĞİ PROJESİ: TOB, MEB VE TEMA’DAN ORTAKLIK
Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready... |
Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB), Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TEMA Vakfı iş birliğiyle sürdürülen Su Kardeşliği Projesi, su varlıklarının korunması ve suyun verimli kullanımı konusunda çocuklara ve öğretmenlere önemli bilgiler ulaştırmaya devam ediyor. Proje, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında da hız kesmeden çalışmalarını sürdürüyor.
Su Verimliliği Seferberliği ve Önemi
Ülkemizin Akdeniz kuşağında yer alması nedeniyle küresel iklim değişikliğinin etkilerini daha yoğun hissettiğimiz bu günlerde, su varlıklarının korunması hayati bir önem taşıyor. Bu gerçekten yola çıkarak 2023 yılında başlatılan Su Verimliliği Seferberliği, suyun verimli kullanılmasını ve bu konuda kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Su Kardeşliği Projesi ile Eğitim Faaliyetleri
Yeni eğitim yılında yüz yüze etkinlik uygulamaları sınıflarda devam ederken, dijital platformda ise tüm öğretmenlere açık olacak proje, su varlıklarının yaşam için önemi, su ekosistemleri, su verimliliği ve su ayak izi konuları hakkında çocukların farkındalık geliştirmesini hedefliyor. İlkokul 3. ve 4. sınıfa giden çocuklar için özel olarak tasarlanan eğitim materyalleri ile suyun yaşam için ne kadar değerli olduğu eğlenceli ve interaktif bir şekilde anlatılıyor.
Eğitim Materyalleri ve Etkinlikler
Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerde dünyamızdaki su varlıkları, su döngüsü, su ekosistemleri ve buralarda yaşayan canlılar, su ayak izi, suyun kullanımı, su tasarrufu ve verimliliği konularına değiniliyor. Çocuklar, evlerinde ve okullarında suyu korumak için gönüllü olma fırsatı da buluyor. Etkinliklere katılan her çocuğa, öğrendiklerini aileleri ve arkadaşlarıyla paylaşmaları için bir mektup veriliyor; gönüllü olarak görevleri tamamlayanlar ise “Su Gönüllüsü” kimlik kartına sahip oluyor.
Yetkililerden Tam Destek
TOB Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, projenin ulusal su varlıklarının sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunacağını belirterek, “Küresel iklim değişikliğinin su varlıklarının üzerindeki etkileri giderek daha fazla hissediliyor. Su Kardeşliği Projesi, gelecek nesillerin su krizleriyle başa çıkabilmesi için önemli bir farkındalık oluşturuyor,” dedi. MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömür Fatih Karakullukçu ise projenin eğitim ayağının önemine dikkat çekerek, “Millî Eğitim Bakanlığı olarak çevre bilincini artıracak her projede olduğu gibi, bu projede de çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.
TEMA Vakfı’nın Vurgusu
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, suyun bir kaynak değil, varlık olduğunu vurgulayarak, “Su Kardeşliği Projesi ile suyun sadece içmek için değil, aynı zamanda yediğimiz, giydiğimiz, satın aldığımız her şeyin üretiminde de gerekli olduğunu ve tüm canlıların yaşam kaynağı olduğunu anlatmayı amaçlıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bilgi ve Güncellemeler
Proje kapsamında geliştirilen tüm eğitim materyallerine öğretmenler, Su TEMA web sitesinden kolaylıkla erişebiliyorlar. Proje hakkında daha fazla bilgi ve güncellemeler için TEMA Vakfı’nın iletişim kanallarını ve sutema.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.