3. YALOVA SUBAŞI KİVİ FESTİVALİ ÇOŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Subaşı Kivi Festivali bölge halkının yogun katılımı ile yarışmalar ve halk oyunları ve grup Gündoğanken konseri ile gerçekleşti.

 

Festivale Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Ak Parti Yalova milletvekili Temel Coşkun, Tarım Orman Gıda Komisyonu Başkanı Ak Parti İstanbul milletvekili İbrahim Yiğit, Yalova Belediye başkanı Vefa Salman,  Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Tavşanlı Belediye Başkanı Kadri Çicek, Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal, Yalova Kivi Birliği Başkanı Mustafa Tunalı ile Siyasi Parti başkanları 3.Yalova Subaşı Kivi Festivali etkinlikleri kapsamında yöresel lezzetler ve tarımsal faaliyetlerin ağırlıklı olduğu stantları tek tek gezerek, vatandaşlarla sohbet ettiler. Yalova Valisi Selim Cebiroğlu stantlardan birinde sunulan hazır meyve sularını kibarca reddetti bunu şu sözleriyle ” böyle bir festivalde doğal olmayan ürünleri kabul edemem” ifade etti.

 

 

 

 

“devletimizden sektörümüz için daha fazla destek bekliyoruz”

 

Festivalde ilk konuşması Yalova Kivi Birliği Başkanı Mustafa Tunalı yaptı. Tunalı konuşmasında ” Öncelikle bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz festivalimize katılan herkese teşekkür ediyorum. Bu yıl ülkemizde toplam 25.000 TON kivi üretimi olacağı düşünülüyor. Bölgemizde bu yıl Orhangazi’yi de kadar isek ki orada üretim yapan arkadaşlarımızda buralı üreticilerdir ve 20.000 TON kadar bir üretim miktarı olacağı düşünülüyor. Ülkemizde toplamda 75.000 TON kivi tüketilmektedir, Bu tüketimi karşılamak için ithan kivi getirilmesi sorun değildir fakat komşu ülkelerden gümrüksüz kaçak yollarla getirilen ürünler Türkiye’deki tüm üreticileri olumsuz etkilemektedir. Bölgemizde yetişen kivilerin bu yıl 21. hasat yılını kutluyoruz. Kivi ile olan maceramız 25 yıl önce başladı, Bizimle başlayan Avrupalı ülkelerden üretim tonu olarak gerideyiz fakat kalite olarak onların önünde olduğumuz rahatlıkla söyleyebilirim. Burada sadece ürün yoktur, Burada ürünün üretilmesinden, seyreltilmesi, toplanması, depolanması ve satışı ile bir sektör vardır ve devletimizden daha fazla destek bekliyoruz. Türkiye’de kendi fidanlarımızı kendimiz üretmemiz gerekiyor halen dışa bağımlıyız ve üniversitelerimizde bir bölüm açılmasını ve yapılacak araştırmalar ile kendi ürünümüzü üretmek zorundayız. son olarak bizlere destek olan başta subaşı belediye başkanımız volkan yılmaz olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkürü bir borç biliyorum.” dile getirdi.

 

“Hedefimiz ilimizin marka değerini artırmak”

 

Festivalde konuşma yapan Subaşı belediye başkanı Volkan Yılmaz ise Konuşmasında ” Festivalimize katılan tüm kurum kuruluş ve kişilere öncelikle teşekkür ediyorum. İlimiz Altınova’dan Armutlu’ya kadar bütün şehirdir ve ilimizin marka değerini artıracak tüm çalışmalara elimizden geldiğince destek olmak için çalışıyoruz. Bizim beldemizde yapılan bu festival dahil Yalova ilimiz için yapılmaktadır. Yalova ilimiz tarıma elverişli topraklarının oranı ile Türkiye’deki sayılı iller arasındayız. Kivi üretiminin %50’inden fazlasını ilimiz üretmektedir. Subaşı Belediyesi olarak hedefimiz bu işi festival kısmı olarak değil kaliteli marka değeri yüksek, Üretim rekoltesini artırmaktır. Bunun için önemli çalışmalar yapmaktayız ve Bu festivalin sizlere sunulmasını sağlayan festival komitesine, festivalde çalışanlara, programın gerçekleştirilmesinde bizlere katkıdan bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim” dedi.

 

“hükümet olarak tarımla ilgili 17 yasa çıkartık ve çıkartmaya devam edeceğiz”

 

TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit  ” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 83 yıldır tarımla ilgili tek bir yasa çıkarmadığını ifade ederek şunları kaydetti: “Biz AK Parti olarak bu iki dönemdir 17 tane yasa çıkardık. Daha bu ülkede düşününki tarım yasası çıkmamıştı. Bu yasaları çıkararak yaşama geçirdik.
En son olarak da gecen Nisan ayında yaptığımız yasayla miras yoluyla parçalanan arazilerin önüne geçmek istiyoruz. Çünkü tarımda Amerika’da 1 milyon 800 bin işletme var, Almanya’da 400 bin ve Fransa’da ise 425 bin işletme var. Fakat Türkiye’de ne kadar işletme var biliyor musunuz tam 3 milyon 200 bin işletme var. Şimdi 10 bin dönüm arazide bir işletme bir dönüm arazide bir işletme oluyor. Bu konu yıllardan beri ihmal edilmiş. Onun için biz bu yasayı çıkardık ve uygulamaya başladık.
Bundan sonra arazi parçalanmayacak, arazi bölünmeyecek ve birim alandan daha fazla verim alınacak. Türkiye’nin bu konudaki kaybı da 17 milyar, bu kaybı da önleyeceğiz. 

 

Daha sonra festival ateşini meşalelerle yakan protokol üyeleri, üreticiler arasında yapılan en iyi kivi bahçesi ve en güzel kivili pasta yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerini takdim edildi.

 

 

 

Yerel sanatçıların ve grupların performansı misafirleri coştururken sanatçı grubu GRUP GÜNDOĞARKEN Mehmet Tunalı kültür merkezinde konser verdi.

 

 

Festivalin bitimiyle birlikte bu yıl 20.000 ton ürün rekoltesi hedefi ile kivi hasadı başladı. Festival havayi fişek gösterisi ile sona erdi.

 

FESTİVALDE YAŞANANLARIN TAMAMINI AŞAĞIDAKİ VİDEO HABERİMİZDEN SEYREDEBİLİRSİNİZ

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.