Arif Laçin: “Çocuklarımızın eğitimden kopmasına izin vermeyeceğiz”
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü
Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Laçin, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, çocukların eğitim yerine çalışma hayatına sürüklenmesinin sağlıklarını, güvenliklerini ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkilediğini vurguladı.
Küresel Sorun
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen bu özel gün, çocuk işçiliğinin önlenmesi için küresel farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Laçin, çocuk işçiliğinin Türkiye’de sokakta, küçük işletmelerde ve tarım sektöründe görüldüğünü, bunun çocukları eğitimden uzaklaştırarak şiddet ve istismar riskini artırdığını belirtti.
Hukuki Çerçeve
Türkiye’nin Çocuk Hakları Sözleşmesi ve ILO sözleşmeleri ile çocuk işçiliğinin önlenmesine taraf olduğunu hatırlatan Laçin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. maddesiyle çocukların çalışma koşullarının açıkça düzenlendiğini ve ihlallere karşı cezai yaptırımlar getirildiğini ifade etti.
Yalova’da Çalışmalar
Laçin, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekiplerinin her hafta düzenli alan çalışmaları yaptığını, sokakta çalışan çocukların tespit edilerek sosyal incelemelerle ailelerine destek sağlandığını söyledi. Ekonomik nedenlerle sokakta çalıştığı belirlenen çocukların sosyal yardımlarla desteklendiğini, eğitim hayatlarına kesintisiz devam etmeleri için çözüm odaklı müdahalelerde bulunulduğunu aktardı.
Mesaj
“Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri, eğitimlerini eksiksiz almaları ve hak ettikleri yaşam koşullarına ulaşmaları en önemli hedefimizdir. Çocuk işçiliğiyle mücadele, sadece kurumların değil toplumun ortak sorumluluğudur.”
About The Author
Bu haberi okuduğunuz için teşekkürler, abone olmayı unutmayın!
