AŞILAMA TEDAVİSİ İLE GEBE KALMAK KOLAYLAŞIYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Yalova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Ercan TUTAL, gebe kalmakta güçlük çeken aileler için hastanemizde yapılan Aşılama Tedavisi hakkında bilgi verdi.

 

         Özel Yalova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Ercan TUTAL, ‘Günümüzde ailelerin bebek sahibi olmasını zorlaştıran faktörler giderek artmaktadır. Stresli yaşam koşulları, dengesiz beslenme ve cinsel yaşam, kadın ve erkek kısırlığının oransal olarak giderek artmasına neden olmaktadır. Korunmasız bir yıl ilişki sonunda gebe kalamayan çiftler infertilite (kısırlık) teşhisi ile incelemeye alınır. Bu incelemede eşlerin her ikisinin de muayene ve gerekli tetkikleri sonrasında ailenin problem ya da problemleri aydınlatılır. ‘ dedi.

 

Op. Dr. Ercan Tutal sözlerine; ‘İnfertilite vakalarının yaklaşık % 30 unda eşlerden birine ya da ikisine ait geçerli nedenler bulunabilmektedir. Vakaların yaklaşık % 70 i ise nedeni açıklanamayan infertilite adı altında toplanmaktadır. Bu grup tedavi konusunda bizi oldukça zorlayan kesimdir. Bebek sahibi olmak isteyen infertil çift ile ilk görüşmede eşlerin fizik muayenesi yapılır ve detaylı öyküleri alınır. İnfertil çiftlerinin öncelikli tetkikleri arasında erkek için spermiyogram, bayan için adetin 2. günü yapılan hormon düzeyi tespiti, ultrason ile yumurtlama takibi ve ilaçlı rahim filmi gelir. Her çiftin özellikleri göz önüne alınarak bu incelemeler en uygun sıra ve sıklıkta yapılmalıdır. ‘ diyerek devam etti.

 

         Aşılama (IUI) Hangi Durumlarda Uygulanır?

 

Sözlerine Aşılama Tedavisi’nin hangi durumlarda uygulandığını açıklayarak devam eden TUTAL; Aşılamanın pek çok infertilite durumlarında uygulaması kolay, pratik, nispeten ekonomik ve risksiz bir işlem olduğu için pek çok durumda ilk tercih edilen yöntem olduğunu belirtti.

 

En sıklıkla:

-Düşük sperm sayı veya hareketlilik oranı (Erkek faktörü)
-Açıklanamayan İnfertilite
-Servikal mukus problemleri (servikal faktör)
-Rahim ağzının (serviksin) anatomik problemleri
-Sperme karşı antikor varlığı (İmmünolojik İnfertilite)
-Kadında yumurtlamanın olmaması veya yetersiz olması
-Cinsel işlev bozukluklarında tercih edilen bir yöntemdir.

 

Aşılama tedavisine aday olan ailelerde erkeğin sperm tetkikinde yıkama sonrası örnekte en az 1.000.000/ml sperm olması arzu edilmektedir. Daha az sayılarla yapılan aşılamalarda başarı şansı düşük olduğunu belirtti.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.