AŞIRI SICAKLARDAN KENDİNİZİ KORUYUN

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Faruk TOPALLAR, sıcak ve nemli havalarda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

“Vücut ısımız, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak artar. Normalde terleme ile vücut ısısını dengede tutmaya çalışan metabolizma, aşırı sıcaklarda bunu başaramaz. Ortamdaki nem oranı yüksekse terleme ile vücut ısısı yeterli düzeye düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

Hava sıcaklıklarına ek olarak nem oranın da yükselmesi, çocuklar ve yaşlılarla birlikte; kalp, astım, diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanları da olumsuz etkiliyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar aşırı nemin etkisiyle ciddi sağlık sorunlarına neden olurken, dikkat edilmediği takdirde hayati tehdit edecek boyutlara varabiliyor. 

Kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar, en riskli grubu oluşturur. Bununla birlikte hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar ve sürekli ilaç kullananlar da risk altındadır. Aşırı sıcaklardan korunmak için günün en sıcak saatleri olan 10.00 – 16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça güneşe çıkılmamalıdır. Açık renkli ve bol giysiler giyilmeli, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş altında korunmasız kalmamaya, sulu gıdalar ve bol sıvı almaya dikkat edilmelidir. Güneş ışınlarının yoğun olduğu zamanlarda kesintisiz güneşlenilmemelidir. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takın. Günlük sıvı ihtiyacınızı ihmal etmeyin. 2,5 – 3 litre su ile birlikte, vücudun kaybettiği elektrolitler için mineralli su tüketmeyi unutmayın.  Kaliteli camlara sahip güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, ağır fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Risk grubunda bulunanlar, günde en az iki kez sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Kapalı alanlar yeterince havalandırılmalıdır. Klimayı 23-24 derece arasında çalıştırın. Klimaların nem alıcı özelliğini devreye sokmak daha sağlıklı olacaktır. Hijyen kurallarıyla birlikte sindirimi daha kolay besinler tercih edin. Ağır, salçalı ve yağlı yemeklerden uzak durun. Sürekli kullanılan ilaçlar için yaz ayarlaması yaptırmayı unutmayın. Çocuklara gelişigüzel vitamin takviyesi vermek yerine meyve sebze yedirin. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.