Bakan Nabi Avcı, ‘Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma’ sergisini öğrencilerle gezdi

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Türk İslam Sanatının en nadide örneklerinin sergilendiği Mehmet Çebi Koleksiyonu’ndan “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” sergisi bugün, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile İstanbul’un çeşitli okullarından öğrencileri Tophane-i Amire’de buluşturdu.

 

İslam Kültür ve Sanat Platformu tarafından düzenlenen ve Doğuş Grubu’nun katkıları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve İSMV’nin desteğiyle 4 Mart’ta Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan tarafından açılan sergi, 29 Mart’ta sona eriyor.

 

Koleksiyoner Mehmet Çebi’nin değerli koleksiyonunun bir yansıması olan “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma’ sergisi, İstanbul’daki Güzel Sanatlar Lisesi, İmam Hatip Ortaokulu ve pek çok okuldan öğrenciyi Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile bir araya getirdi. Tophane-i Amire’de sergilenen eserleri öğrencilerle birlikte inceleyen Bakan Nabi Avcı, eserlerin tarihsel ve sanatsal önemine değindi. Bakan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde daha fazla öğrencinin sergiyi görme imkânı bulduğunu söyledi ve bundan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Sergi, 4 Mart’tan itibaren ziyaretçi akınına uğradı. Tamamı altınla ve devetüyüyle yazılan 10 metrelik Kur’an-ı Kerim ve Endülüs menşeili Mağribi yazısıyla yazılan Kur’an-Kerim sergide büyük ilgi gördü.

 

Bakan Avcı’ya özel hediye

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı, koleksiyonu hazırlayan Mehmet Çebi, İslam ve Kültür Sanat Platformu Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız karşıladı. Mehmet Çebi, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya günün anısına bir Hilye-i Şerife armağan etti.

 

Yüzlerce yıllık Kur’an-ı Kerimler ve fermanlar ziyaretçileri etkiliyor

İKSP Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, İslam ve Kültür Platformu olarak “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma’ sergisinde, yüzlerce yıllık Kur’an-ı Kerim ve fermanları sanatseverlerle buluşturduklarını ifade etti. Özkan “Düzenlediğimiz bu sergide özellikle 9. 16. ve 19. yüzyıllara ait Keşmir, İran, Safevi, Kacâr, Endülüs, Osmanlı menşeili  el yazması Kuran-ı Kerim’ler ve 19. yüzyıl Osmanlı Fermanları, 19.yy Osmanlı Hilye-i Şerifeleri ziyaretçileri oldukça etkiliyor.” diye konuştu.

 

Osmanlı Fermanları ilk kez bu sergide

Mehmet Çebi ise bu sergilerin daha sıklıkla düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Çebi, sergileri gezen öğrenciler bu vesileyle gelecekte bu sanat dalını seçebilirler ve başarılı birer sanatçı olabilirler. Bu yüzden genç arkadaşlarımızı sergilerimizde görmekten büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

 

Kanuni Sultan Süleyman’dan II. Abdülhamit’e birçok Osmanlı Padişahı ile IV. Mehmed, II. Ahmed, II.Mustafa, III. Ahmed, III.Osman, III.Mustafa’nın Feraşet Fermanı, I.Abdulhamid’in Feraşet Fermanı gibi önemli fermanların da yer aldığı sergiyi ziyaret etmek için son tarih 29 Mart Pazar.

Sergi ziyaretinden görüntüler için link
http://we.tl/y6omW5iV6b

 

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.