BAŞ DÖNMESİ ÇEŞİTLİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Bayram KARA, tek başına bir hastalık anlamına gelmeyen baş dönmesinin bir çok rahatsızlığın habercisi olabileceğinin altını çizerek uyardı.

“ Hareket yanılsaması olan baş dönmesi, olmayan bir hareketin varmış gibi algılanması ve çevredeki objelerin hareket ettiğinin zannedilmesidir. Sık rastlanan yakınmalardan olan baş dönmesi özellikle orta ve ileri yaş grubundaki bireylerde görülür. Çok sayıda sistemi etkileyebilen hastalıkların sonucunda baş dönmesi ve dengesizlik ortaya çıkabilir. Doğru tanı ve tedavi ile birlikte bu şikayetlerden kurtulmak mümkündür.

 

Gerçek baş dönmelerinin çoğundan sorumlu olan organ kulaktır. Akıntılı kulak hastalıkları, viral bir enfeksiyon sonucu denge sinirinin etkilenmesine bağlı kulak hastalıkları, işitme kaybı ile seyreden hastalıklar ile ileri derece damar tıkanıklığı bazı durumlarda iç kulaktaki zarların yırtılmasına neden olarak baş dönmesi atakları oluşturabilir. Başa alınan sert darbeler, kafatasında meydana gelen travmalar ve iç kulağı zedeleyen bir kırık sonrasında da baş dönmesi görülebilir. Beyinde oluşan merkezi sinir sistemindeki kanama, MS, çeşitli beyin tümörleri, parkinson hastalığı ve migren gibi hastalıklar denge bozulmasına neden olabilir. Kalp yetmezliği, kalp kapakçık hastalıkları, kalp krizi, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, yüksek tansiyon, ritm bozuklukları ile panik atak, anksiyete bozukluğu, stres, depresyon gibi rahatsızlıklar da sıklıkla baş dönmesine yol açabilir.

 

Baş dönmesi tedavisi nedene yöneliktir. Hastalığa multidisipliner başkışla yaklaşıldığında tedavi sürecinin kısalması mümkündür. Pozisyonel baş dönmesi yaşayan hastalarda repozisyon yani yerine oturtma manevraları uygulanarak hastalığı yaklaşık %90 oranından tedavi etmek mümkündür. Aynı kulakta sürekli olan ya da sık yineleyen, tekrarlayan repozisyon manevralarına rağmen iyileşme sağlanamayan ve semptomların şiddetli olduğu olgularda cerrahi müdahaleler gerekebilir. Denge bozukluğu veya baş dönmesi olan her hastanın mutlaka sistematik bir muayeneye tabi tutulması gerekir. Diğer baş dönmesi nedenleri, ilgili branş hekimlerince doğru tanı konulduktan sonra çeşitli yöntemlerle tedavi edilecektir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.