BAŞKAN VEFA SALMAN “ÜLKEMİZDE YAPILAN HER UYGULAMAYI DOĞRU OLARAK ASLA KABUL EDEMEYİZ”

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yalova’da kentsel dönüşümün diğer illerle karşılaştırılması, konu hakkında vatandaşların merakının da artmasıyla birlikte Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman açıklamada bulundu.

 

Başkan Salman, “Ülkemizde yapılan her uygulamayı doğru olarak asla kabul edemeyiz. Halkımız bu konuda yanılgıya düşmesin. Biz kentsel dönüşüm konusunda kararlıyız. Yalova’da bunu gerçekleştireceğiz. Ancak bunu en doğru şekilde yapabilmek için tüm altyapısını adım adım hazırlıyoruz. Mevzuata uygun halkımızın mağdur olmadan faydalanabileceği şekilde bir yapıyı ortaya koyacağız” dedi. 

 

“Bugünü Değil, Geleceği Planlıyoruz”

 

Başkan Salman, konuyla ilgili olarak yaptığı detaylı açıklamada şu sözlere yer verdi; Plan çalışmaları kapsamında çözüm getirilmesi gereken en önemli konulardan biri, deprem riskine karşı sağlıklı bir yapılaşmanın sağlanmasıdır. Sağlıklı yapılaşmanın sağlanması adına plan çalışmalarımız devam etmekte olup, bu çalışmalar sadece günlük sorunları giderecek şekilde değil, geleceğe ilişkin çözüm getirecek kapsamda sürdürülmektedir.

 

Kent merkezindeki riskli yapıların dönüştürülmesindeki stratejimiz, yalnızca “Bina Odaklı Dönüşüm” olan yapının yıkılıp, yerine eskisinin yapılması değil, kentin tamamını ulaşım bağlantıları, kent kimliği vb. konularla dikkate alarak yapılacak olan “Bölgesel Ölçekte Dönüşüm” çalışmasıdır”dedi.

 

“Mevzuat Herşeye İzin Vermiyor”

 

Özellikle kent merkezindeki 6 katlı yapıların yıkılıp, yerine yine 6 katlı yapı yapılamamasında bazı engeller bulunduğunu belirten Başkan Salman;“Uygulama imar planlarımızda konut alanlarındaki en fazla kat yüksekliği 4 kattır. Sözkonusu kat yüksekliğinin aşılması durumunda, nüfus yoğunluğu artmaktadır ki; bu durum günümüz planlama koşullarında, hem Çevre Düzeni Planı’nın yoğunluk değerlerine hem de mevzuatın bazı maddelerine aykırı bir durum oluşturmaktadır. Ayrıca, 4 katlı yapıların yıkılıp, yerlerine aynı koşullarda 6 katlı yapı yapılması demek, nüfus yoğunluğunu sözkonusu bölgelerde %50 arttıracağından mevcuttaki trafik yükü, sosyal donatı eksikliği gibi sorunların da artacağı anlamına gelmektedir.

 

Dolayısıyla, sağlıksız yapı stokunun dönüştürülmesi için atılması gereken en önemli adım, Çevre Düzeni Planı’nda konut alanlarına ilişkin nüfus yoğunluk değerlerinin revize edilmesidir. Yalova merkez için Çevre Düzeni Planı’nda belirlenen nüfus yoğunlukları (en fazla 150-200 kişi/ha) günümüzde bile aşılmış olup; mevcut riskli yapı stokununçok fazla olduğu meskun mahallerde, güvenli ve sağlıklı yapılaşmanın sağlanması adına kentsel dönüşümün uygulanabilmesi için, Çevre Düzeni Planı’nın yeniden değerlendirilmesi zaruridir.

 

İl Özel İdaresi tarafından çalışmalarına başlanılan 1/50000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın onanmasının ardından, amacımız, alt ölçekli planlarda da yapılacak revizyonlarla,

  • Yalova kent merkezinde sağlıklı ve güvenli bir şekilde kentsel dönüşümü sağlamak, bu dönüşümü sağlayabilmek için Yalova’nın siluetini bozmayacak minimum kat adedini belirlemek,
  • Yalnızca yapıların yıkılıp, yerinde çok katlı yapıların yapılması yerine; Yalova’nın dokusuyla uyumlu park, yeşil alan, meydan gibi kamusal alanların artmasını sağlamak,
  • Otoparkların oluşturulması, yolların genişletilmesi gibi düzenlemelerle ulaşım problemlerini çözmek olarak düşünülmektedir. 

 

Bu kapsamda Çevre Düzeni Planı çalışmaları tamamlanana kadar, sağlıklı bir yapılaşmanın oluşturulması amacıyla, Belediyemizce, merkez bölgesinde planlı alanların büyük bir bölümünü kapsayan mikro bölgeleme çalışmaları yapılmış ve sonuçlandırılmıştır. Ayrıca; ilk etaptaki sorunların çözülmesi, mevcut planların mevzuatla uyumlu hale getirilmesi amacıyla Nazım ve Uygulama İmar Planı çalışmalarımız devam etmekte olup, sonuç aşamasına yaklaşılmıştır. Ancak kentsel dönüşüm kapsamındaki büyük ölçekli kararların verilmesi, Çevre Düzeni Planı’nın revize edilmesinden sonra gerçekleşebilecektir” dedi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.