BEL AĞRISI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Kadir ABUL, erişkinlerin % 80′ inin yaşamlarının bir döneminde en az bir kez bel bölgesinde oluşan ağrıdan yakındığını ifade ederek bilgi verdi.

 

    “ Bel ağrısı, en çok karşılaşılan ağrı çeşitidir. Erişkinlerin % 80′ i yaşamlarının bir döneminde en az bir kez bel bölgesinde oluşan ağrıdan yakınmaktadır. Bel ağrısı şiddeti ya da uzun süreli oluğunda kişilerin günlük ve iş yaşamlarını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitelerini belirgin şekilde düşürebilmektedir.

 

    Bel ağrısı, kaslar ve bağlar gibi yumuşak dokuların zorlanması gibi basit ve geçici nedenlere bağlı olabileceği gibi, omurlar ve disklerin hastalıkları gibi daha önemli ve tedavi gerektiren nedenlerden de kaynaklanabilir. Bel ağrılarının % 30′ unda en ileri görüntüleme yöntemleri ile dahi ağrının gerçek nedenini saptamak mümkün olmamaktadır. Çok sık görülen ve sadece bel ağrısı olarak isimlendirebileceğimiz bu tür ağrılar 4 – 8 hafta içinde kendiliğinden ya da basit tedavilerle iyileşebilir. Bel ağrılarının küçük bir kısmı iltihabi romatizmal hastalıklara, karın içindeki organların hastalıklarına ya da tümörlere bağlı olabilir. Büyük bir çoğunluğu ise mekanik olarak adlandırılan bel çevresi yapıların zorlanması, bel fıtıkları, omurların kaymaları ya da doğumsal bazı omurga sorunlarına bağlı nedenlerden kaynaklanır. Ağrının süresi uzuyor ve şiddeti artıyorsa, bel ağrısına eşlik eden ve kısa zamanda gerilemeyen, hatta artan sinir basısı bulguları varsa, ağrı özellikle geceleri oluyorsa ya da sabah bel hareketlerinde tutukluk ile birlikte hareketle rahatlıyorsa, eşlik eden ateş, kilo kaybı, bel bölgesinde basmakla belirgin hassasiyet varsa hastalık ileri tetkik ve tedavi gerektirir.

 

    Nedeni ne olursa olsun bel ağrısını hafifletmek ya da önlemek mümkündür. Bel ağrısına neden olan sebepler belirlendikten sonra, nedene yönelik girişimler dışında günlük yaşamda belin nasıl kullanılacağının öğrenilmesi tedavinin ve ileriye yönelik korumanın en önemli ögesini oluşturur. Ağrının şiddetli olduğu dönemde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar yarar sağlayabilir. Ağrıyı geçirmek ve şiddetini azaltmak için etkilidirler. Ancak bu tarz ilaçlar uyku ve sersemlik gibi yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle mutlaka doktor reçetesi ile kullanılmalıdır. Şiddetli bel ağrıları için bir diğer tedavi seçeneği de fizik tedavidir. Ancak her hasta için uygulanan bir yöntem değildir. Sanılanın aksine, ağrı nedeni ile hareketi kısıtlamak ve uzun süre istirahat etmek ağrının uzamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle omurga kırıkları ya da sinir basısı gibi ciddi sorunlar dışında birkaç günü aşan yatak istirahati önerilmemekte ve hastaların bir an önce aktif yaşama dönmesi tercih edilmektedir.  Yine uygun egzersiz programları şiddetli bel ağrılarında ağrının şiddetini azaltmak için faydalı olabilir. Şiddetli bel ağrısı hastalar için acı veren bir durum olsa da genellikle uygun tedavi ile ağrılar kontrol altına alınabilir. Eğer ağrı 6 haftadan uzun sürüyorsa kapsamlı bir inceleme için mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Ailevi ve mesleki mutsuzluğun da sık görülen bir bel ağrısı nedeni olduğu ve özellikle ağrının sürekliliğine yol açtığı da unutulmamalıdır.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.