BÖBREK VE İDRAR YOLU TAŞLARI TEDAVİSİNDE MODERN UYGULAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Musa KARABULUT, böbrek ve idrar yolu taşlarının Flexible Üreteroskop adı verilen cihazla idrar yolundan böbreklere girilmesi ve holmium lazer ile küçük parçalara ayrılması yöntemiyle etkin şekilde temizlenebileceğini söyleyerek uygulama hakkında bilgi verdi.

 

“ Böbrek taşları çeşitli nedenlerle oluşabilir. Sanayileşmiş ülkelerde, fiziksel aktivitesi azalmış ve yüksek ısıda çalışanlarda, birinci derece yakınlarında taş bulunan kişilerde, idrarında kristal atılımı fazla olan hastalarda ve sıcak iklimlerde yaşayan terlemesi fazla ve yetersiz sıvı alımı yetersiz olan kişilerde böbrek taşlarına daha sık rastlanır. Böbrek taşları, bulunduğu yerde oluşturduğu şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Ağrı üreter boyunca alt karına doğru yayılarak devam eder. Yapılan idrar analizlerinde kana rastlanır.

 

Böbrek taşı tedavisinde çeşitli yaklaşımlar mevcuttur. Hasta, bazı durumlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan sadece takip edilebilir. Çoğu durumda hastaya ilaç tedavisi öngörülür. Hastalığın seyri ilerlediğinde cerrahi müdahaleye karar verilebilir. Cerrahide “açık cerrahi girişim” ve “endoskopik – kapalı yöntemler” olmak üzere iki farklı uygulama esastır. Böbrek taşı tedavisinde uygulanan en son teknoloji “Flexible Üreteroskop” yöntemidir. Flexible üreteroskop kullanılarak böbrek taşlarının tedavi edilmesi uzun zamandır bilinen bir yöntem olmasına rağmen, son yıllarda gerek kullanılan aletlerdeki teknolojik gelişmeler gerekse taş kırma yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde taş hastalığının tedavisinde en son teknolojik ilerleme olmuştur. Bu uygulama gövdesi kıvrılıp bükülebilen, ucu yönlendirilebilen çok ince flexible üreteroskop ile hastaya kesi yapılmadan idrar yolundan böbreklere girilerek böbrek içindeki taşların holmium lazer ile taşların kum tanesi boyutuna gelene kadar parçalanması ve temizlenmesi esasına dayanır. Bu teknoloji ile böbrek taşı tedavisindeki başarı oranı %90′ lara kadar yükselmiştir. Böbreğe doğal yoldan girildiği için vücutta kesi izi oluşturmaz. Böbrekte doku ve fonksiyon kaybına yol açmadığı saptanmıştır. Kanamaya yol açmadığından kanama eğilimi olanlarda ve antikoagülan kullananlarda rahatlıkla uygulanabilmektedir. Tedavinin ardından hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu olabilirler ve geride taş oluşumuna zemin hazırlayacak küçük parçacıklar kalmaz.”

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.