ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KABIZLIK NEDENLERİ NELERDİR?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Jale BAYKAL, çocuklarda görülen kabızlığın nedenlerine değinerek tedavisi hakkında bilgi verdi.

“ Kabızlık, dışkılamadaki zorluk ve dışkının sert olması olarak tanımlanır. Gaita sıklığı çocuktan çocuğa değişkenlik gösterebilmekte ve bebeklik, çocukluk döneminin belli zamanlarında farklı olabilmektedir. Kabızlıktan söz edebilmek için çocuğun alışılmış sıklıkta kaka yapmıyor olması ve dışkının sert, kuru olması gerekir.

Kabızlık çeşitli sebeplerle gelişebilmektedir. Anne sütünden ek gıdalara geçiş veya yeni bir mamaya başlama, yeterince su içmeme, çocuk henüz hazır değilken tuvalet eğitimine zorlama, tuvalet ihtiyacını erteleme, bazı barsak hastalıkları, tiroid bezinin az çalışması ( hipotiroidi), gıda allerjileri ve kullanılan bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir.

Kabızlık, dışkılama esansında can yaktığı için kabız olan çocuklar bundan kaçınmaya başlar. Bu durum dışkının giderek sertleşmesine ve sonrasında daha çok can yakmasına sebep olur. Bazı durumlarda makatta çatlak oluşumuna ve kanamaya sebebiyet verebilir. Kabız olan çocukların bol sebze, meyve, posalı gıdalar yemesi, muz, pilav, patates ve süt ürünlerini bir müddet azaltması ve bol su içmesi faydalıdır. Bu önlemlerin fayda etmediği urumlarda uygun ilaçlı tedavi önerilebilir

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.