DÜNYA ORMANCILIK VE SU GÜNÜ’NDE TEHLİKE ÇANLARI ÇALDI

TEMA Vakfı, artan orman kayıpları ve hızla eriyen buzullar nedeniyle gıda ve su güvenliğinin büyük bir tehdit altında olduğunu vurguladı. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Doğayı korumak artık bir tercih değil, zorunluluktur.” diyerek dikkat çekti.
30 Yılda 420 Milyon Hektar Orman Yok Oldu
Son 30 yılda 5,5 Türkiye büyüklüğünde orman alanı yok olurken, dünya genelinde 2,2 milyar insan temiz suya erişemiyor. Her yıl 10 milyon hektar orman kaybı yaşanıyor. Bu durum sadece çevreyi değil, gıda ve su güvenliğini de tehdit ediyor.
Ormanlar ve Gıdanın Vazgeçilmez Bağlantısı
Ormanlar, sadece temiz hava ve su kaynakları sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda gıda güvenliğinin de temel taşlarını oluşturuyor. Ataç, “Tozlaşmaya ihtiyaç duyan ürünlerin %35’i orman ekosistemlerine bağlıdır.” diyerek bu bağlantının önemini vurguladı.
Hızla Eriyen Buzullar: Su ve Gıda Krizini Tetikliyor
İklim değişikliği ile hızlanan buzul erimeleri, tatlı su rezervlerini tehdit ediyor. UNESCO’nun verilerine göre, son 20 yılda 1.500 km³ buzul kaybı yaşandı. Bu kayıplar, tarım, enerji üretimi ve içme suyu temini için ciddi riskler yaratıyor.
Türkiye’de Orman ve Su Kaynaklarında Durum
Türkiye’de Cilo ve Ağrı Dağları’ndaki buzullar ciddi küçülme yaşarken, Konya Ovası’nda baraj seviyeleri kritik düzeylere düştü. Deniz Ataç, iklim krizinin su kıtlığını tetiklediğini, bu durumun gıda krizine de yol açtığını ifade etti.
Doğal Varlıklarımızı Koruyarak Geleceği Kurtarabiliriz
TEMA Vakfı, sürdürülebilir bir yaşam için doğayı koruma çağrısında bulunarak, “İklim kriziyle mücadele etmek ve tüketimi azaltmak, gezegenimizin geleceği için hayati önem taşımaktadır.” mesajını verdi.