ERİŞKİNLERİN DE AŞILANMASI GEREKLİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Erdem GÜREL, 24-30 Nisan Erişkin Bağışıklama Haftasında, son yüzyılda tıp alanındaki en anlamlı gelişmelerden biri olan aşılamanın önemine vurgu yaparak, erişkinlere uyglanması gereken aşılar hakkında bilgi verdi.

 

“Enfeksiyon Hastalıklarından korunmada temiz su kaynaklarının sağlanması, yiyecek ve gıda güvenliği ile hijyen kurallarına uyumun katkısı tartışılmazdır. Bunların yanısıra bazı enfeksiyon hastalıklarından korunmak amacıyla değişik aşılar üretilmiştir ve halen de yeni aşıların üretilmesine devam edilmektedir. Aşılama ile dünya genelinde çok sayıda enfeksiyon hastalığının sıklığı azaltılmış ve hatta bazı hastalıklar sadece ciddi ve planlı uygulanan aşılar sayesinde artık dünya üzerinden tümüyle silinmiştir. Bununla birlikte gerek dünya genelinde gerekse ülkemizde aşıların genellikle sadece çocukluk döneminde uygulanmaya özgü oldukları şeklinde bir yanlış algı vardır ve erişkinlerin de bazı aşılarla aşılanması gerektiği yaklaşımı henüz yeni yeni gündeme gelmeye başlayan bir kavramdır. Oysa çok sayıda aşının erişkin yaş grubundaki kişilere yapılması gerekli ve yararlıdır. Bunun yanı sıra yaşam sürelerinin uzaması nedeniyle toplumda giderek yaşlı nüfusun sayısı artmakta, bu kişiler daha önce aşılanmış olsalar bile vücutlarında önceden oluşmuş antikorları azaldığı ya da kaybolduğu için tekrar aşılanmaları gerekebilmektedir. Ayrıca günümüzde yaşlı nüfusun gençlik ya da çocukluk dönemlerinde henüz mevcut olmayan bazı yeni aşılar da üretilmiştir ve yaşlılara bu aşıların da uygulanması önerilmektedir. Tüm bu nedenlerle erişkin bağışıklamasının önemi giderek artmaktadır.

 

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de erişkin aşılaması kavramı yeni gelişmekte olan bir kavramdır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından da erişkin aşılaması kavramını toplumda yerleştirebilmek ve geliştirebilmek amacıyla diğer dünya ülkeleriyle senkronize bir şekilde 2007 yılından beri  Nisan ayının son haftasında  ‘Erişkin Bağışıklama Haftası’ kapsamında çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

 

Erişkinlerin tümü ‘tetanoz – difteri’ aşısını mutlaka yaptırmalıdır. ‘Boğmaca’ aşısını daha çok sağlık çalışanları ve bir yaşından küçük çocuklarla temas eden yetişkinlerin yaptırması önerilir. Kızamık ve kızamıkçık geçirmemiş veya öncesinde bu hastalıklara karşı aşılanmamış erişkinlerin ‘Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak (KKK)’ aşılarını yaptırması gerekir. Başta sağlık çalışanları, immün düşkün hastalarla aynı evde yaşayanlar, doğurganlık çağında olup gebe olmayan kadınlar, çocuklarla sık temas edenler ve uluslararası seyahat edenler olmak üzere suçiçeği geçirmemiş tüm erişkinlere ‘Varisella’ aşısı önerilir.

 

Grip, başta kalp hastaları olmak üzere toplumun ciddi kesimini etkilemektedir. Mevsimsel olarak uygulanacak ‘Grip’ aşısı ile bu riskten büyük oranda kurtulmak mümkündür. Yine belirli dönemde uygulanacak ‘Pnömokok’ aşısı ile zatürreden de korunulabilir. Dalağı doğuştan olmayan veya ameliyat ile dalağı alınan veya bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olanlara, askerlere, endemik ülkelere seyahat edenlere ve Hacca giden hacı adayalarına ise ‘Meningokok'(Menenjit) aşısı önerilir. ‘Hepatit A ve B’ virüs aşıları özel gruplarda erişkinlere önerilmektedir.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.