FITIK AMELİYATLARI LAPAROSKOPİK CERRAHİ İLE UYGULANIYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. M. Feridun AYSU, fıtık ameliyatlarında sıklıkla Laparoskopik Cerrahiyi tercih ettiklerini, bu sayede birçok avantaj kazandıklarını söyleyerek uygulama hakkında detaylı bilgi verdi.

 

            Laparoskopik cerrahi, genel anestezi altında, göbek bölgesinden ince bir teleskopun karın içine sokularak iç organların görüntülenmesi, gerekirse aynı anda karnın diğer bölgelerine açılan 3-5 mm’lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletlerle tedavi olanağı sunan bir yaklaşımdır.

 

            Laparoskopik Cerrahi Birçok Fıtık Ameliyatında Tercih Ediliyor

 

            Kapalı cerrahi sıklıkla kasık fıtıklarında uygulanmakla birlikte göbek fıtıkları, karın bölgesi fıtıkları ve eskiden geçirilmiş ameliyat yerlerinde oluşan fıtıklarında tercih ediliyor. Özellikle çift taraflı fıtıklarda aynı kesilerden her iki tarafı da tedavi edebilmek de avantaj sağlıyor.

 

            Laparoskopik cerrahi, gazla şişirilmiş boşlukta, karın duvarına açılan küçük deliklerden sokulan ince el aletleri ile yapılan bir cerrahi uygulamadır. Bu cerrahi yöntemi ile uygulanan fıtık ameliyatlarında TAPP ve TEP adı verilen iki yaklaşımdan biri tercih ediliyor. TAPP denilen ameliyatta direk karın içinden yama fıtık yerine yerleştiriliyor TEP denilen yöntemde ise ameliyatın başında yerleştirilen bir balon ile karın duvarı katları arasına yeni bir boşluk oluşturuluyor ve karın içine hiç girmeden bu boşlukta çalışılarak yama fıtık yırtığının olduğu yere konuluyor.

 

            Her iki yöntemde de yama adalenin arkasına -adale ile karın zarı arasına konuluyor. Yama yerine 2-3 adet titanyum vida ile tutturuluyor. Periton ile adale arasında sıkışan yama kolaylıkla yerinden oynamayacağı için daha fazla tespit gerektirmiyor. Bu şekilde uygulanan modern fıtık cerrahisinin amacı, rahat ve güvenilir şekilde hastanın fıtığını onarmak ve en kısa sürede hastayı normal yaşamına döndürmektir. Yama ile yapılan gerdirmesiz onarımın avantajları, ameliyat sonrası dönemin ağrısız olması, nüks ve diğer komplikasyonların görülme riskinin çok düşük olmasıdır.

 

            Hastaya Kazandırdığı Avantajlar Çok Fazla

 

            Laparoskopik cerrahi, açık cerrahi girişimlere oranla daha iyi sonuçlar veriyor. Açık ameliyatlardan sonra birçok hastada oluşan ve yaşamın sonuna kadar sıkıntı veren karın içi yapışıklıklar laparoskopik cerrahide daha az görülüyor. Karın duvarında büyük bir kesinin olmaması hastanın daha az ağrısı olmasını ve daha az ağrı kesici kullanmasını sağlıyor.

            Cerrahinin 1 -1,5 cm’ lik küçük kesilerle yapılıyor olması, iç organların ameliyat odasındaki havayla minimum düzeyde temas etmesini, dolayısıyla enfeksiyon riskini azaltıyor. Ayrıca açık cerrahiye oranla yara izi yok denecek düzeyde oluyor.

            Kapalı ameliyat sırasında sağ ve sol olmak üzere her iki kasık kanalını da görme imkanı oluyor. Bu sayede ikinci taraf ile ilgili bir şüphe varsa, ameliyat sırasında diğer tarafı da kontrol etmek ve aynı deliklerden her iki taraflı da yamamak mümkün oluyor.

 

            Üç boyutlu ve büyütülmüş görüntü sayesinde damar ve sinirler daha iyi görüntüleniyor. Bu sayede saha, daha iyi korunuyor.

 

            Bağırsaklar cerrahi sırasında dış ortam ile temas etmediği için hasta daha erken gıda almaya başlıyor.

 

            Yapılan cerrahi büyük ve risk içeren bir cerrahi değilse hasta kısa sürede hastaneden taburcu ediliyor.

 

            Laparoskopik cerrahi ile hastalar daha çabuk iyileşiyor ve günlük aktivitelerine, işlerine daha erken dönebiliyor.

 

            İlk fıtık ameliyatı açık yöntemle yapıldıysa, bölgenin orijinal anatomisi bozulduğu için bu olgularda açık yöntem teknik güçlükler içerir ve komplikasyon potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla nüks fıtıklarda da fıtık ameliyatını kapalı yöntemle yapmak gerekiyor.

 

            Sporcuların fıtık ameliyatı sonrası beklentisi doğal olarak en kısa süre içinde spora geri dönmektir.Kapalı ameliyatlardan sonra bu süre daha da kısalıyor. Sporcunun yaptığı spora göre değişmekle beraber 2-3 hafta içinde antremanlara başlanabiliyor

 

            Kasık fıtıklarında açık ameliyat ile koyduğumuz yamalar sadece direk ve indirek fıtık alanını örter. Buna karşılık kapalı ameliyat ile konulan yamalar hem direk-indirek alanları hem de femoral alanı örter. Böylece ileri ki yıllarda da bu taraf kasıkta bir daha femoral fıtık olma riski de yoktur. Femoral fıtıklar en çok kadınlarda görülür: bu nedenle kadınlarda kasık fıtığı ameliyatlarını kapalı yöntemle yapmak daha uygundur.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.