JİNEKOMASTİ (ERKEKTE MEME BÜYÜMESİ)

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Yalova Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif cerrahı Op. Dr. Aliye Ceyla Özbayoğlu, erkekte meme büyümesi ve tedavi yöntemi hakkında bilgiler verdi.

 

Özel Yalova Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif cerrahı Op. Dr. Aliye Ceyla Özbayoğlu, ‘Jinekomasti erkeklerde meme dokusunun iyi huylu büyümesi olarak tanımlanabilir. Her yaşta görülebilir, ancak en sık ergenlik döneminde ortaya çıkar. Çoğunlukla oluşum nedeni bilinmez ancak, bazı ciddi hastalıklara da eşlik edebilir. Bu sebeple, meme büyümesi şikayeti ile başvuran erkek hastalarda, yaş grubuna göre testis tümörleri, hormon salgılayan tümörler, tiroid ya da karaciğer hastalıklarının araştırılması ve ekarte edilmesi gerekir. Büyük oranda altta yatan bir hastalık saptanmaz. ‘ dedi.

 

Sözlerine devam eden Özbayoğlu, ergenlik döneminde, testesteron ve östrojen düzeylerinde oluşan dengesizlikler ve dalgalanmalar, meme dokusunda uygunsuz bir uyarıya sebep olur ve buna bağlı olarak meme dokusu büyümeye başlar. Genellikle bu süreç 10-12 yaşlarında başlar, 13-14 yaşlarında belirginleşir ve 16-17 yaşlarından sonra gerileme dönemine girer. Ergenlik döneminde oluşan bu meme büyümesi sonucu, kalıcı jinekomasti oluşum sıklığı ortalama %10 dur.

 

Altta yatan bir hastalığa bağlı oluşan jinekomastilerde, mevcut hastalık tedavi edildiğinde, meme büyümesi kendiliğinden gerileyebilir. Ancak nedeni bilinmeyen jinekomastilerin tedavisi cerrahidir. Genellikle cerrahi kararı için, hastanın gelişiminin tamamlandığı ve hormonal olarak kısmen dengeye oturduğu 18 yaş ve sonrası tercih edilir. Ancak büyüyen meme dokusu ağrıya sebep oluyorsa, hastanın duygu durumunu ve psikososyal olarak günlük aktivitelerini belirgin şekilde kısıtlıyorsa, daha erken dönemlerde de düzeltici cerrahi kararı alınabilir.

 

Op. Dr. Ceyla Özbayoğlu, ‘Hasta bu şikâyet ile polikliniğe başvurduğunda, önce hastanın yaşı, meme büyümesinin ne zaman başladığı, ağrı ve hassasiyetin varlığı, herhangi bir ilaç kullanım öyküsü olup olmadığı ve mevcut durumun sosyal ve psikolojik olarak hayatına etkileri sorgulanır. Hastanın öyküsünde ek bir hastalıktan şüphelenilirse, buna yönelik tahlil ve tetkikler istenir. Meme dokusunda oluşan büyümenin meme bezi mi, yağ dokusu mu yoksa her ikisinin birlikte olduğu karışık tip mi olduğunu ayırt edebilmek için, her hastadan meme ultrasonu istenir.’ dedi.

 

Cerrahi tekniğe karar vermek için, meme dokusundaki büyümenin miktarı, cildin kalitesi, meme başlarında sarkma olup olmaması değerlendirilir. Eğer sadece yağ doku birikimine bağlı bir meme büyümesi mevcut ise, açılan minik deliklerden yapılan yağ emme yani liposuction yöntemi kullanılır. Meme bezinin büyüdüğü ya da karma tip jinekomastilerde, liposuction yöntemine ek olarak açık cerrahi yöntem uygulanır. Açık cerrahide, meme başının altından yapılan yarım ay kesi ile büyüyen meme dokusu çıkarılır. Cerrahi iz meme başının kahverengi kısmına gizlendiği için, nihai olarak kalacak iz oldukça azdır.

 

Ameliyatlar genel anestezi altında yapılır. Yapılacak cerrahi işleme göre ameliyat süresi 1-2 saat arasında değişir. Hastalar ameliyat sonrası aynı gün taburcu edilebilirler. Eğer hastaya açık teknik uygulanmış ve kanama takibi için dren yerleştirilmiş ise, hasta 1 gece hastanede takip edilir ve ertesi gün drenleri çekilip taburcu edilebilir.

 

Ameliyat sonrası dönemde 3-5 gün içerisinde hastalar normal yaşantılarına dönebilirler. Ameliyat sonrası korse kullanımı gereklidir ve ortalama 4-6 hafta süre ile kullanımı önerilir.

 

Jinekomasti hakkında sık sorulan sorular

 

Erkekte meme büyümesi için ameliyat mutlaka gerekli midir?

Eğer altta yatan bir hastalık mevcut değilse, cerrahi tedavi tek seçenektir.

 

Jinekomasti ilaç ile tedavi edilebilir mi?

Cerrahi jinekomasti tedavisinde altın standarttır. Cerrahiye karşı olan bazı hastalarda testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen karşıtı ilaçlar ve danazol ile sınırlı bir başarı elde edilebilmiştir. Ancak bu ilaçların çok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.

 

Jinekomasti meme kanseri riskini arttırır mı?

Tüm meme kanserlerinin sadece %1’i erkeklerde görülmektedir. Meme kanseri gelişmesi için jinekomasti olması riski artırmaz.

 

Jinekomasti bir hastalık mıdır?

Aslında erkekte meme büyümesi bir hastalıktan çok estetik kaygılara yol açan bir problemdir. Tabi ki bazı hastalıkların bir belirtisi olarak da oluşabildiği unutulmamalı ve eğer böyle bir şüphe varsa mutlaka gereken tahliller yapılmalıdır. Ancak çoğunlukla altta yatan bir hastalık eşlik etmez. Ergenlik döneminde kendi vücudundaki değişimleri son derece yakından takip eden gençler; vücudunda oluşan ve karşı cinsin seks karakteri olarak tanımlanan meme büyümesini doğal olarak utanç verici bulabilirler. Buna bağlı olarak da toplumdan soyutlanma ve vücudunu saklama yoluna gidebilirler. Arkadaşlarının yanında soyunmaktan çekinip, denize dahi girmek istemeyebilirler. Bazen içine kapanık, bazen de agresif olabilirler. Pek çok hasta psikososyal yönden bu anlamda sıkıntı yaşar.

 

Jinekomasti ameliyatı sonrası meme tekrar büyüyebilir mi?

Özellikle liposuction yöntemi ile yapılan kapalı cerrahilerde, ameliyat sonrasında eğer hasta çok fazla kilo alırsa durum tekrarlayabilir. Açık teknikle meme bezinin çıkarıldığı durumlarda nüks ihtimali yoktur.

 

Jinekomasti ameliyatı kaç yaşından sonra yapılabilir?

Ergenlik ile başlayan fazla meme gelişimi, ergenlik dönemi sonrasında sıklıkla kendiliğinden gerileyebilmektedir. Ergenlik dönemi sonrası, yani yaklaşık 17-18 yaşından itibaren bu ameliyat yapılabilir. Ciddi psikososyal problem yaşayan bireylerde duruma göre ameliyat daha erken yaşlarda da planlanabilir.

 

Jinekomasti ameliyatı sonrası ağrı olur mu?

Ameliyat gecesi, dokuların altına verilen uzun etkili lokal anesteziklerden dolayı hiç ağrı olmamaktadır. Sonrasında 1-2 gün çok hafif ağrılar olabilmektedir. Basit ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altında tutulur.

 

Jinekomasti ameliyatı sonrası nekahet süresi ne kadardır?

Ameliyat sonrası aynı gün ya da 1 gün sonra taburcu edilen hastaların normal yaşantılarına dönmeleri 3-4 gün içinde mümkün olur. Ameliyat sonrası korse kullanımı hastanın sosyal hayatını kısıtlamamaktadır. Spor aktivitelerine 1 ay sonra başlanılabilir.

 

Jinekomasti ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Liposuction yöntemi ile yapılan ameliyatlar çok küçük deliklerden girilerek gerçekleştirildiği içim izler çok ufak ve belli belirsiz olur. Açık ameliyatlarda ise, meme başının kahverengi kısmına yerleştirilen iz dokusu, zaman içerisinde iz tedavisi ile birlikte oldukça silik ve belli belirsiz olarak iyileşmektedir.

 

Jinekomasti ameliyatının riskleri nelerdir?

Her ameliyatta olma ihtimali olan kanama, enfeksiyon ve yara yeri iyileşme problemleri bu ameliyat için de geçerlidir. Titiz yapılmış cerrahilerde bu tip riskler oldukça azdır. Bazen ameliyat sonrası dönemde, meme bezinin fazla çıkarılması ya da yetersiz cilt çıkarılması sonucu, meme başı ve etrafında düzensiz görünüm ya da çökme problemleri oluşabilir. Her iki durumda da mevcut sorun basit estetik girişimler ile düzeltilebilmektedir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.