Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready... |
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Gaziantep, Sivas, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon başta olmak üzere birçok kentte hissedildi. Çok sayıda ölü ve yaralı var. En büyüğü 6.6 olmak üzere 100’den fazla artçı deprem meydana geldi.
Saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre deprem yerin 7 kilometre altında gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan’dan birkaç saat önce yaptığı açıklamada illere göre can kaybı ve yaralılara dair şu bilgileri paylaşmıştı:
- Kahramanmaraş: 70 can kaybı, 200 yaralı
- Hatay: 4 can kaybı, 7 yaralı
- Osmaniye: 20 can kaybı, 200 yaralı
- Adıyaman: 13 can kaybı, 22 yaralı
- Diyarbakır: 14 can kaybı, 226 yaralı
- Urfa: 18 can kaybı, 100 yaralı
- Gaziantep: 80 can kaybı, 600 yaralı
- Kilis: 8 can kaybı, 200 yaralı
- Adana: 10 can kaybı, 118 yaralı
- Malatya: 47 can kaybı, 550 yaralı
Oktay, 3’ü 7’den büyük olmak üzere 78 artçı deprem meydana geldiğini açıkladı.
Fuat Oktay depremden etkilenen 10 ilde okulların 1 hafta boyunca tatil edildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AFAD genel merkezinde saat 13.00’da yaptığı açıklama göre, 10 kentte 2 bin 818 binanın yıkıldığı depremde toplam 912 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 385 kişi yaralandı.
BAKAN SOYLU “4. seviye uluslararası alarmdayız”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “4. seviye uluslararası alarmdayız” dedi. AFAD Koordinasyon Merkezinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,
“Haberleşmeyle ilgili ilk etapta bazı sıkıntılar olabiliyor. İhtiyaç olmadığı sadece iletişim bakımından görüşmeler olmalı. Uzun görüşmeler olmamalı. Fatura, borç vb. nedenlerle hatları kapatılmış olanların hatları açılmıştır. TURKSAT da uyduları bölgeye sevk etmiştir” dedi.
Şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da bazı binalar yıkıldı.
Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun “Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi.” dedi.
AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, sosyal medyadan konuyla ilgili açıklama yaptı. Lenarcic, deprem sonrası Türkiye’nin de katılımcıları arasında yer aldığı AB Sivil Koruma Mekanizmasının harekete geçirildiğini duyurdu.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, deprem bölgesinde evlerine dönemeyen vatandaşların il müftülükleri ve din görevlilerinin rehberliğinde uygun olan camilerde diledikleri kadar kalabileceklerini bildirdi.
Osmaniye’de deprem nedeniyle İstasyon Caddesi Esenevler Mahallesinde yıkılan on katlı binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
14 ve 17 katlı iki binanın yıkıldığını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, trafiğin kilitli olduğunu ve yardımların gelemediğini söyledi.
VALİLLER GÖREVLENDİRİLDİ
Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilirken AFAD “Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir” açıklamasını yaptı.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Gaziantep’in Nizip ilçesinde de bir bina çöktü.
7,7 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır’da yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Merkez Yenişehir ilçesi Ofis Semti Kooperatifler Mahallesi Kurt İsmail Paşa 2. Sokak’ta yıkılan binada da ekipler arama kurtarma faaliyetinde bulundu.
17 Ağustos’tan sonraki en büyük deprem
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremle ilgili açıklamasında şunları söyledi:
“Doğu Anadolu zonunda meydana gelen bir deprem, yaklaşık 180 kilometrelik bir kırığın meydana geldiği tahmin ediliyor. 17 Ağustos’tan sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz.
“Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz.”
“Bu depremin Akdeniz bölgesinde tsunamiye yol açabileceği uyarısını verdik.”
Kızılay’dan kan bağışı çağrısı
Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, hasarlı binalara girilmemesi, arama ve kurtarma ekipleri için yolların açık tutulması uyarısında bulundu.
Kınık aynı zamanda bütün Türkiye’de vatandaşları kan vermeye çağırdı.
Kınık, deprem bölgelerinden hastanelere sevkedilen vatandaşlar için ilerleyen saatlerde kan bağışına ihtiyaç olabileceğini aktardı.
BOTAŞ: Depremden etkilenen il ve ilçelere gaz akışı durduruldu
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, deprem nedeniyle 30 trafo merkezinde hasar olduğunu söylerken Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz iletim hattında oluşan hasar sonucunda Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş ve bu illere bağlı Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğal gaz akışının durdurulduğunu açıkladı.
BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, BOTAŞ ekiplerinin sahadaki kontroller sonrasında hasar meydana gelen noktalar ve etki alanlarının tespit edildiği kaydedildi.
Twitter üzerinden #enkazaltındayım ve #deprem etiketleri aracılığıyla enkaz altında kalan vatandaşlar için konum bilgisi paylaşılarak yardım çağrısı yapılıyor.
Ayrıca AFAD Acil Çağrı mobil uygulamasından da acil yardım talepleri iletilebiliyor.
Uygulama internet üzerinden acil durum çağrısı yapma imkanı veriyor.
Bu uygulamadan acil yardım talep edildiğinde afetzedenin telefonunun şarjı bitse de konum bilgileri sisteme işlendiği için arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirilebiliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, deprem bölgesindeki vatandaşların kesintisiz iletişim sağlaması için operatörlere talimat verildiğini, bölgedeki tüm vatandaşlara ücretsiz konuşma ve internet yüklendiğini, borcundan dolayı kapalı olan hatların hepsinin açıldığını, ankesörlü telefonlardan ücretsiz görüşme sağlanabileceğini söyledi.
Malatya’da 140 bina yıkıldı: “Hava çok soğuk ve kar yağıyor”
Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte şu ana kadar 140 binanın yıkıldığını belirtti.
Malatya Temelli Mahallesi’nde 5 katlı binadan ailesiyle birlikte sağ çıkan 25 yaşındaki Özgül Konakçı, kendi binasının sadece hasar gördüğünü ancak çevresindeki 5 binanın yıkıldığını söyledi.
BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan Özgül Konakçı, “Hava çok soğuk ve şu an kar yağıyor. Herkes sokaklarda, millet ne yapacağını şaşırmış durumda. Daha yeni gözümüzün önünde artçılar sebebiyle bir binanın camları patladı” dedi.
Kentte yoğun bir trafik olduğunu belirten Konakçı, “Artçılar bizi çok etkiliyor. Malatya’da ulaşım çok kötü durumda; hem yollar buzlu hem de araba çok. Herkes arabasına atlayıp binalardan uzaklaşmaya çalışıyor” sözlerini sarf etti.
Suriye’de yüzlerce ölü
Suriye Sağlık Bakanlığı, hükümetin denetimindeki Helep, Lazkiye, Hama ve Tartus’ta 237 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Bakanlığın açıklamasında depremde 600’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.
Suriye’de faaliyet gösteren sivil savunma ağı Beyaz Baretliler ise, muhalefetin denetimindeki kuzeybatı bölgelerinde 147 kişinin öldüğünü duyurdu.
Kuruluşun Twitter paylaşında 340 kişinin de yaralandığı belirtilerek “Ölü ve yaralı sayısı artabilir. Çünkü enkaz altında kalan aileler var. Ekiplerimiz arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor” denildi.