NASA’NIN TARİHİ UZAY ARACI VOYAGER 2 CAN ÇEKİŞİYOR
Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready... |
NASA, neredeyse 50 yıldır uzayda yoluna devam eden Voyager 2 uzay aracındaki bilimsel araçlardan birini enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kapattığını açıkladı.
1977 yılında fırlatılan Voyager 2, şu anda Dünya’dan yaklaşık 20,6 milyar kilometre uzakta, yıldızlararası uzayda yolculuğuna devam ediyor. Ancak enerji kaynaklarının azalması nedeniyle, plazma bilimi deneyini kapatma kararı alındı.
Voyager 2’nin Durumu
Voyager 2, 20 Ağustos 1977’de fırlatıldı ve 5 Kasım 2018’de Güneş Sistemi’nden çıkarak yıldızlararası uzaya girdi. Şu anda dört bilimsel aracıyla heliosferin ötesindeki uzayı inceliyor. Ancak enerji kaynakları tükenmeye başladıkça, NASA’nın daha fazla cihazı kapatması gerekecek. Yetkililer, Voyager 2’nin 2030’lara kadar bir bilimsel aracı çalışır durumda tutabileceğini düşünüyor.
Voyager 2 Ne Kadar Uzakta?
Voyager 2, Dünya’ya yaklaşık 20,6 milyar kilometre (137 AU) uzaklıkta. Işık hızında iletişim kurduğumuz bu uzay aracı, bizden 19 saat 5 dakika uzakta. Yani, bir sinyalin gidip gelmesi 38 saat sürüyor. Plazma bilimi enstrümanının kapatma işleminin başarılı olduğunu 38 saat sonra öğrenebildik.
Kapatılan Cihazın Önemi
Kapatılan plazma bilimi cihazı, uzaydaki plazma miktarını ve yönünü ölçüyordu. Bu cihaz, Voyager 2’nin 2018 yılında heliosferin dışına çıktığını tespit eden önemli bir araçtı. Ancak Güneş’e bakan üç kabı veri toplamayı durdurdu ve cihazın etkinliği sınırlı hale geldi. NASA, plazma cihazını kapatma kararını, diğer cihazların daha verimli çalışmasını sağlamak için aldı.
Gelecek Beklentileri
Voyager 2’nin enerjisi, plutonyumun doğal radyoaktif bozunumundan sağlanıyor ve her yıl yaklaşık 4 watt güç kaybediyor. Daha önce devre dışı bırakılan bazı cihazlar sayesinde görev süresi uzatılmıştı. Şu anda sadece dört bilimsel cihaz faal durumda. NASA, Voyager 2’nin 2030’lara kadar bir bilimsel aracı çalışır durumda tutabileceğini umuyor.