NEDEN DEPRESYONA GİRERİZ ?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. M. Yaşar ARAS, “Depresyon” a neden olan sebeplere değinerek depresyon tedavisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

 

“ Severek ve isteyerek yaptığımız aktiviteleri çevresel, hormonal ve genetik bozukluklar nedeniyle artık yapmak istemediğimiz çöküntü hali olan ‘Depresyon’ toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalar çeşitli manevi sıkıntılar, işsizlik, stres gibi çevresel faktörler ve maddi sıkıntılar nedeniyle oluşabilen depresyona karşı bazı kişilerde yatkınlık mevcuttur. Bu kişilerin yakın akrabalarının da hayatlarının bir döneminde depresyon geçirdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte özellikle beyin ve kalp damar hastalıkları görülen kişilerde, böbrek yetmezliği ve tiroid bezi rahatsızlığı olanlarda depresyon daha sık görülmektedir.

 

Her çökkünlük hali ni depresyon olarak derğerlendirmek yanlıştır. Teşhisin konulabilmesi için belirtilerin her gün ya da son iki haftadır devam etmesi gerekir. Bu belirtiler, önceden yapılan işlerden ve aktivitelerden zevk almamak, gençlerde görülen duygu değişikliği, çabuk sinirlenmek, sürekli üzgün hissetmek, çökkünlük hali, fazla uyuma e uyku arasında sık sık uyanma, bir işe karşı motive olamamak, dikkat dağınıklığı, karamsarlık ve intihara eğilim olarak sıralanabilir. Bunlarla birlikte sindirim sistemi hastalıkları, cinsel sorunlar, kas ve baş ağrıları, yorgunluk gibi şikayetler de depresyonun fiziksel belirtileridir. Depresyonun melankolik, tipik, atipik, mevsimsel tip gibi durumları vardır. Mevsimsel tipte depresyonun belirtileri mevsim tekrarladıkça görülür. Atipik depresyonda uyku ve iştah artması görülür. Tipik şeklinde ise atipiktekinin tersi olarak iştah ve uyku azalmıştır. Enerji azalması da vardır ve kişi yorgundur. Melankolik tip depresyonda sabah uyanıldığında çok yoğun bir çökkünlük hali ve isteksizlik, zevk almamak, aşırı yorgunluk gibi durumlar görülür.

 

Depresyon ciddiye alınmaması gereken bir durumdur. Uygun dozda erilen ilaçlar ve telkinlerle tedavi edilebilir. Eğer depresyon hastası iseniz arkadaşlarınız ile vakit geçirmek, yürüyüş yapmak, kişiliğinize uygun bir hobi edinmek, korku ve kederden uzak durmak ve gülümsemeye gayret etmek birçok sorununuzu çözmede size yardımcı olacaktır.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.