NORMAL DOĞUM

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Yalova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Ciğerim, normal doğum hakkında bilgiler verdi.

 

         Özel Yalova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Ciğerim,gebe olduğunu öğrendikten sonra gebe kadın ve eşi ile birlikte yakın çevresinin en çok merak ettiği ve gebe kadının korktuğu an, bebeğin artık 39-40 haftalık anne karnında geçirmesi gereken sürenin sonunda dış ortama çıkması ve aileye katılmasıdır. Peki isminden de anlaşılacağı gibi gebeliğin son bulduğu bu önemli kavuşma nasıl gerçekleşecek.

 

        Kendiliğinden başlayan kasılmalar veya hiçbir şikâyeti yok iken birden bebeğin içinde yaşadığı kesenin açılması ile içindeki suyun dışarıya boşalmaya başlaması ve bazen de sadece sümüksü kanlı bir akıntının dışarıya gelmesi. Bütün bunlar tek başına olabileceği gibi hepsi beraber de olabilmektedir.

 

        Kasılmaları, anlayamayacağını düşünen gebe kadınlara kasılmayı tarif etmeye çalışırken önce yarım saatte bir gelen ve 15-20 saniye kadar süren ritmik kasılmalar hisseden gebe hemen doğum yapacağı kuruma gitmelidir. Doğumun birinci evresinde ağrılar ve kasılmalar olur ikinci evresinde ise rahim açılmaya başlar. Açılma 10 cm lik bir seviyeye ulaştığı zaman şiddetlenen ağrı, kasılmalar aynı zamanda bebeğin başının kemik sistem içerisinde aşağı doğru itilmesi, doğum yolunda ilerlemesi ile üçüncü evre yani bebeğin sancı kasılmalara birde annenin ıkıntılı ağrılarla, kendisinin ıkınması ile bebeğin dışarı çıkmasıdır. Tabi bebeğin dışarı çıkması ile büyük oranda rahatlayan eylem henüz bitmemiştir. Çünkü devamında bebek ile anne arasında kan alışverişini bebeğin beslenmesini sağlayan plesanta adı verilen halk arasında bebeğin eşinin alınması evresi vardır.

 

Göbek kordonu kesilip bebek anne ile ilk teması sağlanır. Daha sonra plesanta ortalama 30 dakika içerisinde rahimin içinden ayrılır ve dışarıya çıkartılır.

 

Epizyolu Doğum

 

        Normal doğum sırasında bebeğin doğumunu kolaylaştırmak ve annede oluşacak derin, düzensiz yırtıkların oluşumunu engellemek için çıkış yerine atılan kesiklerdir. Tabi bebek doğurtulup, plesanta alındıktan sonra bu kesik usullerine göre dikilerek iz kalmayacak şekilde tedavi edilir. Doğum sonrasında uygulanan lokal anestezi nedeni ile hasta ağrı duymaz.

 

Epidural Anestezi ile Doğum

 

Omurganın uygun aralığından girilerek bu aralık içerisine yerleştirilecek bir katater yardımı ile serum gibi damla damla ayarlı miktardadır. Anestezik maddenin verilmesi işlemidir. Bu işlemi uygun hastada anestezi uzmanı uygular. Rahim ağzı açılması 4 cm ‘yi bulan sancıları düzenli gelen ve bebeğin başı belli bir seviyeye gelince kadın doğum uzmanı gerekli görürse ve hastada onaylarsa anestezi doktoru doğumhaneye ekibi ile gelerek bu işlemi uygular. İşlem uygulandığı zaman hasta artık doğum ağrılarını hissetmez, ama tüm fonksiyonları işler durumda olur. Bu yöntem hem normal doğumda hemdesezeryan doğumda kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.