ÖZEL YALOVA HASTANESİ KADROSUNU GENİŞLETMEYE DEVAM EDİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Uzman ekibiyle öncü uygulamalara imza atan Özel Yalova Hastanesi kadrosuna, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Karğı’yı ekledi. Yalova ve çevre illere sağlık hizmeti sağlayan Özel Yalova Hastanesi, Uzm. Dr. Aysel Karğı ile başarılı hekim kadrosunu genişletmeye devam ediyor.

 

Özel Yalova Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Karğı, baharın gelmesiyle birlikte polenlerin artmasının polen allerjisini tetikleyeceğini belirterek açıklamalarda bulundu.

 

Uzm. Dr. Aysel Karğı, ‘Polen bitkilerin döllenme olayını gerçekleştirebilmesi için havaya rüzgar veya böcekler yardımıyla yaydıkları farklı ağırlık ve büyüklükteki minik parçacıklardır. Alerji bazı maddelere karşı aşırı duyarlılık halidir. Alerjik kişilerde duyarlılık yapan madde alerjen olarak tanımlanır. Alerjenle ilk karşılaşmada ilk olarak bu alerjene duyarlanma olur. Bir alerjenle ilk kez karşılaşılıyorsa alerji hemen ortaya çıkmaz, zaman içinde gelişir ve söz konusu alerjenle yoğun bir şekilde tekrar karşılaşılırsa artık rahatsızlıklar olmaya başlar ve bir süre sonra alerjik hastalık bulguları ortaya çıkar. Polenlerle oluştuğunda bu polen allerjisi olarak tanımlanır.’ dedi.

 

Polen Allerjisi Olanlarda Hangi Semptomlar Oluşur ?

 

polen-alerjisi.jpg

 

Havadaki polenler solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde birikir. Burunda Alerjik Rinit(Bahar alerjisi/saman nezlesi),bronşlarda Alerjik Astım, gözlerde ise Konjuktivite neden olur.

 

Hapşırma, gözlerde sulanma/yaşarma/kızarıklık, gözaltlarında morarma, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen baş ağrısı şeklinde şikâyetler oluşur. Burnun elle yukarı doğru sürekli itilmesiyle ( alerjik selam) burun üzerinde çizgi şeklinde iz görülebilir. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük görülebilir.

 

Havayolumuz burundan başlayıp akciğerlerimizdeki havayolları ile devam ettiğinden olay yavaş yavaş alt solunum yollarına ilerleyerek astım belirtilerini ortaya çıkartır. Allerjik nezlesi olan bazı hastalar ise mikrobik bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiklerini düşünürler. 1-2 haftayı geçen şikâyetleri olan hastalar, mutlaka bir hekime başvurmalıdır.

 

Polen Allerjisi Tanısı Nasıl Konur ?

 

Şikâyetleri olanlar ve polen alerjisinden şüphelenilenlerde klinik, muayene ve alerji deri testleri ile tanı konulur. Allerjenin deri üzerine damlatılarak küçük bir çizik oluşturulması ve 15 dk beklenerek değerlendirilmesi işlemi “Prick Deri Testi” dir ve reaksiyona neden olan allerjeni belirler.

 

Deri prick testi

 

Gerekirse; nasal smear, Total İgE, spesifik İgE ve özellikli kan testleri ile teyit edilir. Özellikle bahar allerjisinden şüphelenen hastaların Şubat-Eylül arası bu testleri yaptırmalarında yarar vardır. Çünkü bu aylarda vücuttaki alerjik cevap düzeyi artacağından tanı kolaylaşır.

 

Polen Allerjisi Nasıl Tedavi Edilir ?

 

Polen allerjisinin tedavisinde en önemli faktör korunmadır. Alerjisi olan kişi duyarlı olduğu bitkinin polen yaydığı mevsimde o bitkinin yoğun olduğu bölgeden uzak kalmalıdır. Gelişmiş ülkeler hazırladıkları polen haritası ile polen alerji vakalarının azalmasına büyük katkıda bulunmuşlardır.

 

Her bitki için polen yayma dönemi değişiktir, iklime göre de farklılıklar gösterebilir. Ağaç polenleri genellikle Şubat – Mart, çim polenleri Nisan’dan Temmuz ortasına kadar, yabani ot polenleri ise yaz sonu ve genellikle sonbaharda en çok Ağustos-Ekim aylarında yayılma gösterir. Gün içerisinde sabah saatlerinde polen düzeyi daha çok yoğunlaşır.

 

Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder. Tam tersine sıcak ve rüzgârlı günlerde polen yayılımı artar.

 

  • Kişi, allerjik olduğu polenin yayılma döneminde mümkün olduğunca dış ortam aktivitelerinden kaçınılmalı. Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir.
  • Polen yayılımının yoğun olduğu dönemlerde dış ortamda maske ve gözlük takılabilir. Güneş gözlükleri gözdeki rahatsızlıkları azaltıp, polenlerin göze ulaşmasını engelleyebilir. Yanları kapalı olanlar çok daha etkili olacaktır.
  • Arabada giderken camları açmayıp hava değişimi için polen filtreli klimalardan yararlanılmalı. Evde ve arabadaki bu klimaların polen filtreleri ise sık sık değiştirilmelidir.
  • Polen yayılımının yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı. Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır, üstlerine polen yapışabilir. Mümkünse polen mevsiminde çamaşır kurutma makinesi kullanılmalıdır.
  • Dışarıdan eve gelindiğinde hemen giysiler değiştirilerek yıkanmalı, mümkünse burun içini dâhil yıkayarak banyo yapılmalıdır. Saçların yıkanması da buraya yapışan polenlerin temizlenmesi açısından yarar sağlar. Günlük kıyafetler yatak odasında çıkarılmamalı. Uyurken pencereler açık olarak bırakılmamalıdır.

 

* Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi irritanlardan uzak durmak, polen alerjisi olan kişinin şikâyetlerinin ağırlaşmasını engeller.

 

Şikâyetler geçmezse İlaç tedavisi uygulanır. Anti alerjik ilaçlar doktor önerisiyle ve takibiyle kullanılarak hastalık kontrol altında tutulmaya çalışılır. Eski kuşak antialerjik ilaçlarda sakinleştirici(sedatif) yan etki, ilaçlarla etkileşme ve kardiyak yan etki olabileceğinden terk edilmeye başlanmıştır. Bu nedenle eczaneden rastgele alerji ilacı alınmamalıdır. Yeni kuşak ilaçlarda bu yan etkiler daha az görülmektedir.

 

Şikâyetler ilaçlarla da geçmiyorsa ve giderek artıyorsa spesifik alerji tespit edilenlere aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanabilir. Çok az miktarlardan başlanarak giderek artırılan allerjen aşı ile vücuda verilir. Bu alerjenlere karşı vücudun desensitize (duyarsız) hale gelmesi sağlanır.

 

Tüm bu tedavilere rağmen maalesef alerjik hastalıklarda % 100 tedavi mümkün değildir. Ancak yukarıdaki yöntemlerle alerjik hastalıklar tama yakın kontrol altına alınmaya çalışılır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.