PRP TEDAVİSİ ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARDA DA OLDUKÇA BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Serhan ÖRNEK, Kalp Damar Cerrahisinden Ortopediye birçok alanda başarı ile uygulanan “PRP TEDAVİSİ” hakkında bilgi verdi.

 

“ Trombositten zengin plazma anlamına gelen PRP, insanların kendi kanlarından elde edilen yeni bir tedavi şeklidir. İçeriğinde kas sisteminde onarım yanıtı oluşturan kan pıhtısı, trombositler, sitokin ve büyüme faktörleri bulunur. Bu tedavi yöntemi, hastayı önemli bir riske maruz bırakmadan tendon yaralanmaları ve kıkırdak hasarlarında doğal yollarla iyileşmesinin hızlandırılmasında öne çıkmaktadır. PRP ile, yaralı veya hasta bir dokuya kişinin kendi plazması olan büyüme faktörleri konsantre olarak uygulanır. PRP tedavisinde normal plazmaya göre daha fazla büyüme faktörü salıverilir. Böylece normal yara iyileşmesine göre daha fazla kök hücre, yaralanan bölgeye gelir.

 

Uygulama alanı giderek yaygınlaşan PRP tedavisi, Ortopedi ve Travmatolojide Tendon yaralanmaları, tenisçi dirseği, el bileği tendinitleri, patellar tendinit, kronik diz önünde ağrı, topuk dikeni, omuz tendiniti, aşil tendiniti, kıkırdak sorunları, diz eklemi kireçlenmesi ve aşınması, ayak bileğinin erken kireçlenmesi, menisküs yaralanmalarının tamiri, spor yaralanmaları, bağ yaralanmaları ve daha birçok alanda güvenle uygulanabilmektedir.

 

PRP tedavisi, genelde herhangi bir yan etkiye neden olmaz. PRP sonrası eklem içinde veya yumuşak dokularda nadiren de olsa ısı artışı, kızarıklık ve ağrı oluşması normaldir. Bu durum 1 ya da 3 gün sürebilir. Sterilizasyon içeren kurallar ile yapılsa da, her girişimde olduğu gibi PRP tedavisinde de az da olsa enfeksiyon riski bulunmaktadır. Enfeksiyon olmaması için uygulama sırasında sterilizasyona dikkat edilmesi önemlidir. PRP tedavisi her hasta için uygun olmayabilir. Özellikle pıhtılaşma ve kanama bozukluğu olan hastalarda, trombosit sayısı düşük olanlar ile PRP uygulaması yapılacak bölgede aktir enfeksiyonu olan hastalarda, kronik karaciğer hastalıklarında ve heparin veya warfarin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanımında PRP uygulanması doğru değildir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.