RAMAZAN AYI VE MANEVİ HAYATIMIZI GÖZDEN GEÇİRME FIRSATI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Ramazan ayına erişmiş bulunuyoruz. Manevi hayatımızda çok önemli bir yeri olan bu aya bizleri eriştiren Yüce Rabbimize hamdediyor, bu güzel ayı nasıl değerlendireceğimizi bizlere öğreten Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (sav) salat ve selam ediyorum.

        Elbette ki Ramazan ayı, içinde eşsiz güzellikleri ve faziletleri barındıran çok kıymetli bir aydır. Peygamberimiz (sav), Ramazan ayından söz ederken “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluştur”[1] buyurmak suretiyle bu ayın önemine dikkatimizi çekmiştir. Hadis-i Şeriften anlıyoruz ki bu ay; hayır, bereket, dua, niyaz, günahlardan arınma, cennete yaklaştıracak amelleri yapma ve cehennemden uzaklaştıracak söz ve eylemleri terk etme ayıdır. Ramazan ayının öneminin temel sebebi, bu mübarek ayın Kur’an’ın nazil olduğu ay olmasından kaynaklanıyor. Bu sebeple Rabbimiz tarafından Oruçla taçlandırılmıştır. Yüce Allah şöyle buyuruyor: “ Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, Hak ile batılı ayıran Kur’an-ı Kerim, o ayda indirilmiştir. Sizden her kim bu ayı idrak ederse oruç tutsun[2] Ramazan ayı, Kur’an’ın nüzulünün yıl dönümüdür. Kıyamete kadar insanlığa yol göstermek üzere gönderilmiş bulunan Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında indirilmiştir. Kur’an’ın indirildiği ay oluşu diğer bir ifadeyle İslam Davetinin başlangıcının yıldönümü olması münasebetiyle Ramazan ayının Müslümanların hayatında çok önemli bir yeri vardır.

        Rabbimizin inayetiyle 23 Nisan 2020 Perşembe günü akşamı ilk teravih namazını evlerimizde kılacağız ve 24 Nisan Cuma sabahı sahura kalkacak ve oruca başlayacağız. Bu sene dünyayı saran COVID-19 virüsü sebebiyle bizler, Camilerimiz ve cemaatimizden uzak mahzun bir Ramazan geçireceğiz. Bizler de bu salgın tehlikesinden dolayı zorunlu olarak camiden ve cemaatten uzaklaşmamızın üzüntüsünü ancak evlerimizi Kur’an’ın okunduğu, meal ve tefsirinin tefekkür edildiği, Hz. Peygamber’in (sav) hayatının öğrenildiği eğitim merkezlerine dönüştürerek giderebiliriz.

        Ramazan ayı rahmet ve bereketiyle Müslümanların dini hayatı açısından önemli bir yoğunlaşmayı beraberinde getirir. Bu yoğunluk içerisinde yapılan ibadetler, oruç, teravih, taatler, zikir, infak, zekât, fitre, fidye, sadaka vs. Allah Teâla’nın bol rahmeti ve sevabıyla karşılık görür. Bu hususla ilgili Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Kim kötülükten sakınır ve sabrederse, şüphesiz Allah iyilik yapanların mükâfatını zayi etmez.”[3]Müslüman bir şahıs Ramazan ayının hürmetine yapmış olduğu güzel ameller sayesinde kendini kontrol ederek cenneti kazanmaya, cehennemden uzaklaşmaya ve kendini şeytanın faaliyetlerinden kurtarmaya gayret göstermiş olur. Sonuçta günahlardan sıyrılmak, geçmişte işlenen günahların ağır yükünden kurtulmak, Allah Teâla’ya yaklaşmak, salih amellerin zevkine ermek böylece iyi bir insan ve iyi bir Müslüman olabilmek için ruhu arındırma imkânı elde edilmiş olur. Ramazan ayı bunun için çok önemli bir fırsattır. Müslüman açısından da tam bir rahmet aydır.

“Diyanet İşleri Başkanlığımız, dua, rahmet ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayında her yıl bireysel ve sosyal hayatımıza ışık tutan önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşıyarak toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda 2020 yılı Ramazan ayı teması “Ramazan ve Sorumluluk Bilinci” olarak belirlenmiştir. Yüce Allah, insanı eşsiz güzellikte yaratmış; onu “akıl” ve “irade” gibi iki güzel hasletle donatmış ve kâinattaki nice varlığı onun hizmetine sunmuştur. Rabbimiz, “İnsan,  kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder?”[4]ayet-i kerimesiyle insanın dünya hayatında başıboş olmadığını,  aksine sorumluluk sahibi bir varlık olduğunu bildirmiştir.“Göklerin, yerin ve dağların yüklenmekten çekindiği ağır bir emaneti insanoğlu üstlenmiştir.”[5]İnsanın ilk ve en büyük sorumluluğu kendisini yaratan Allah’a karşıdır.  Kur’an-ıKerim’de Yüce Rabbimizin  “Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.”[6]ayetinde ifade edildiği üzere bu sorumluluk, kulun kendisini yaratan Rabbininvarlığını ve birliğini kabul etmesi, O’na ortak koşmadan inanması, emir ve yasaklarına riayetetmesidir.  Peygamber Efendimiz  (sav),  bir hadis-i şerifinde,  “Allah’ın kulları üzerindeki hakkının,  insanların O’na kulluk etmeleri ve hiçbir şeyi O’na ortak koşmamaları;  bunuyaptıkları takdirde kulların Allah üzerinde hakkının ise Allah’ın onlara azap etmemesi[7] olduğunu bildirmiştir.İnsanın kendisine karşı sorumluluğuRabbine karşı sorumluluğunun hemen ardındangelmektedir. Çünkü ona bahşedilen can, beden, akıl ve irade sorumluluğu ağır bir emanettir. Helal ve nezih gıdayla beslenmek,  sağlığını korumak,  zararlı alışkanlıklardan kaçınmak insanın öncelikli görevidir. Aynı şekilde insan, manevi ihtiyaçlarının da olduğunu unutmamalı,dünya ve ahiret huzurunun ancak Allah’ı anmakla mümkün olacağı bilinciyle en kıymetlizaman dilimlerinden biri olan Ramazan ayında Rabbine yönelmelidir. İnsanın sorumluluk halkası ailesine, anne ve babasına, içinde yaşadığı topluma veyeryüzünü kendileriyle paylaştığı diğer canlılar ve bütün bir kâinat ile tamamlanır.

İnsanın, bitkilere, hayvanlara, canlı ve cansız bütün varlıklara karşı sorumluluklarıbulunmaktadır. Allah’ın kâinata koyduğu eşsiz nizamı koruması insanın sorumluluğundadır.İnsanın mahlûkata karşı hissedeceği sorumluluk, Yüce Allah’ın eserine, mülküne ve hikmetineolan saygının gereğidir. Bir virüsle hayatın büsbütün değiştiği günümüzde yeni sorumluluk alanları ortaya çıkmıştır. Zira küresel boyutta etkili olan COVID-19 salgınından insanın kendisini, ailesini,yakınlarını ve çevresindekileri korumak, onların zarar görmemesi için önlem almak, tedbirlereuymak da aynı şekilde dini sorumluluğun gereğidir.Müminin sorumluluklarını yeniden hatırlaması bakımından Ramazan-ı şerif eşsiz birfırsattır. Ramazan, Kur’an, tefekkür, oruç ve sabır ayıdır. Hatalardan arınma ve günahlaratevbe etme zamanıdır. Ramazan, takva ve şükür vaktidir. Ramazan, aynı zamanda fakirlere,düşkünlere,  kimsesizlere,  tüm ihtiyaç sahiplerine iyilik elinin uzatıldığı paylaşma ve yardımlaşma ayıdır. Bu haliyle Ramazan, dünyamızı huzura, ahiretimizi cennete çevirecek birbilinçlenme ayıdır.Hâsılı Ramazan ayı, Rabbimizin rızasına uygun bir ömrü bize öğreten manevi huzuriklimidir. Ramazan ayı teması olarak “Sorumluluk Bilinci” konusunun bütün yönleriyle ele alınması, yükümlülüklerimizi hatırlamamıza, kulluk şuurumuzun artmasına, kardeşliğimizin vetoplumsal dayanışmamızın güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.”[8]

Bu vesileyle her birinizin Mübarek Ramazan ayını tebrik eder, sağlık ve afiyet içinde hayırlı ve bereketli ömürler dilerim. Rabbime emanetsiniz.

Baki Selam ve Dua ile.

Recep EREN

Altınova İlçe Müftüsü


[1]et-Terğibve’tTerhib,  c.2, s.95.

[2] Bakara Suresi, 185.

[3] Yusuf Suresi, 90.

[4]Kıyâmet Suresi, 36

[5]Ahzâb Suresi, 72.

[6]Zariyat Suresi, 56

[7]Buhârî, Tevhîd, 1.

[8] DİB, 2020 Yılı Ramazan Ayı Hizmetlerine Dair Talimat

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.