ŞEKER HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Faruk TOPALLAR, ömür boyu süren bir hastalık olan “Şeker Hastalığı (Diyabet)” ve komplikasyonları hakkında bilgi vererek bu komplikasyonların etkisini azaltma yönünde önerilerde bulundu.

 

Şeker hastalığı yani diyabet tedavisinde en önemli basamaklardan birisi eğitimdir. Daha doğrusu şeker hastası, hastalığı hakkında bilgi sahibi olmalıdır.Yapılan bilimsel çalışmalar eğitimli ve bilinçli hastalarda şeker hastalığının yol açtığı organ hasarlarının daha az olduğunu göstermiştir.

 

Komplikasyonları önlenebilir hale getirmek için öncelikle yapılması gerekenler; Kan şekerini normale yakın tutmak, Fazla kilo varsa zayıflamak veya normal kiloya gelmek, Tansiyonu normal seviyede tutmak ( büyük tansiyon 13 veya altında olmalı, küçük tansiyon 8 veya altında olmalı), HbA1c değerini %6 civarında tutmak, HbA1c’nin bir sayı azalması küçük damar komplikasyonlarını %37 azaltır. Serbest radikallere karşı antioksidan sebze ve meyve yemek, yenemiyorsa antioksidan vitaminler (E vitamini, C vitamini gibi) almalı. Sigarayı bırakın, sigara insülin direncini arttırır, kan şekerini yükseltir ve kalp hastalığı riskiniz artar. Hergün yürüyüş yapın, hergün 30 dakika yürümek şekere çok faydalıdır.

 

Şeker hastalığı riski olan veya ailesinde şeker olan kişilerin alması gereken önlemler; Sağlıklı beslenmeyi öğrenmeli, Karbonhidrat alımını azaltmalı, Faydalı yağ (zeytinyağı gibi sıvı yağ) yemeli, Posalı gıdalar (Sebze ve meyve) yemeyi alışkanlık haline getirmeli, Fazla kiloları varsa vermeli, Düzenli egzersiz yapmalı, Stresli bir yaşamdan uzak durmalı, Sigara içilmemeli, Düzenli uyumalı, Alkol alımı azaltılmalı, Kırmızı eti haftada bir yiyin. Balık haftada en az iki kez yenilebilir. Kanda krom, magnezyum, çinko ve manganez ölçtürün eksikse multivitamin ilaçlarla tamamlayın, Tütsülenmiş ve soslu etler, sucuk, salam, jambon ve sosis yemeyin.

 

Şeker hastalığı gelişimini önlemek için beslenmede alınabilir önlemler vardır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği yemek, Margarin, kuyruk yağı veya iç yağı yerine zeytinyağı yemek, Hergün 4-5 tane ceviz veya badem yemek, Nişastalı gıdaları yememek, Beyaz pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yemek, Renkli sebze ve meyveleri bol yemek, Yağlı süt, yoğurt ve peynir yerine yağsız süt, yoğurt ve peynir yemek, Kızartma yerine buharda (fırında) veya ızgarada pişmiş yemek yemek, Tatlı yerine meyve yemek, Kola veya gazoz yerine su içmek, Kahve ve siyah çay yerine adaçayı, yeşil çay veya ıhlamur içmek, Haftada bir defa kırmızı et, diğer günler balık veya hindi ve tavuk eti yemek, Pasta, kek, börek ve dondurma yerine meyve yemek, Hamburger veya pizza yerine Akdeniz salatası yemek, Hazır veya işlenmiş gıda yerine doğal veya dondurulmuş gıda yemek, Öğünlerde bol salata yemek, Meyve suyu yerine meyveyi kabuğu ile yemek, Kuru baklagilleri sık yemek, Sakatat (karaciğer, böbrek, beyin,işkembe) yememek, Yemeklere daha az tuz koymak olarak sıralanabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.