Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready... |
Samimi ortamda geçen ziyarette, bağımlılığı önleme ve müdahale konularında görüş alışverişinde bulunuldu.Sugören Spor Kulübü, bağımlılığı önleme ve müdahale eğitimi konularında eğitim taleplerini dilekçe ile Yalova Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğüne iletti. Müdürlükten yapılan açıklamada diğer kamu birimleriyle işbirliği içinde eğitimin takipçisi olacakları ifade edildi ve önleyici eğitimin önemine vurgu yapıldı.
Bağımlılık uzmanı Psikolog Duygu ALTIN verdiği bilgide “Bağımlılık denildiğinde ülkemizde yalnızca madde bağımlılığı akla gelmektedir. Oysa bağımlılık günümüzde çok daha geniş olarak ele alınmalıdır. Örneğin her yaştan insanın karşılaşabileceği internet bağımlılığı, kumar bağımlılığı gibi diğer bağımlılıklarda kişinin yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyebilir. Bağımlılıktan kurtulan bireyi sudan çıkmış balığa benzetebiliriz. Bu boşluk aidiyet duygusuyla birlikte en iyi şekilde spor kulüpleri çatısı altında pekiştirilebilir. Spor, sağlıklı bireyler bağımlılığı önleyici olduğu gibi tedavi sürecinden sonra da koruyucu rol oynamaktadır.” İfadelerine yer verdi.
Türkiye’ de Bağımlık
AA muhabirinin TÜİK araştırmasından derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl 48 bin 374 çocuk bağımlılık yapan madde kullanımı nedeniyle güvenlik birimlerine getirildi. Çocukların 32 bin 849’unun sigara, 4 bin 439’unun esrar, 213’ünün bonzai, 171’inin hap ve 118’inin de eroin kullandığı tespit edildi. Çocukların bir kısmının da “uçucu”, “yapıştırıcı” ve “çözücü” tabir edilen maddeler kullandığı belirlendi.
Emniyet verilerinin işlendiği yukarıdaki haritada, “sentetik kannabinoid” pazarlayan sokak satıcılarının 2011’de 13 ilde bulunduğu görülüyor. Bonzai yakalanan illerin sayısı 2012’de 32’ye ulaşırken, 2013’te yakalanmayan iller azınlıkta kalıyor. 2013’te sadece 22 ilde bonzai görülmüyor. Resmi verilere göre 3 yıldaki artışın yüzde 800 olduğunu belirtildi. Bonzai, Bakanlar Kurulu’nca 2010’da uyuşturucu kapsamına alınmıştı.