YALOVA PLATFORMUNDAN AÇIKLAMA

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yalova Platformu yaptığı yazılı açıklama ile Medyamızda yer alan haberlere yanıt vermişlerdir.

 

Yalova Platformu üyeleri Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile 31.10.2014 tarihinde yapılan toplantıda bir araya gelmiş Araştırma arazisine adliye binası ve yol yapımı ile tonami meydanına yapılması planlanan kavsak projesine ilişkin tepki ve kaygılarını iletmişlerdir. Yapılan görüşmede bazı yerel gazetelerde yer alan haberlerin aksine Yalova Platformu’ nun bahsi geçen kavşak projesine olur vermesi söz konusu olmamıştır.

 

 

Yalova Belediyesi’nde 31.10.2014 Cuma günü gerçekleşen toplantıda Yalova Platformu üyeleri, Başkan Salman’a Yalova’daki çevre sorunlarına dair şikayet ve önerilerini ilettiler.

 

 

Toplantının başlıca gündemi Atatürk Araştırma Enstitüsü’nde son dönemde gözlemlenen yapılaşma faaliyetleri ve Tonami Meydanı’na yapılması planlanan kavşak projesiydi.

 

 

Yalova Platformu adına söz alan Avukat Safiye Yüksel Araştırma Arazisi’nde yapılması planlanan yeni Adliye Binası’nın tepeden inme kararlar ve hukuksuz uygulamalarla gerçekleştirilmek istendiğini, Başsavcı’nın bu projeye dair yaklaşımının ise Türkiye’de hukukun, başta hukukun üstünlüğünü korumakla görevli en yetkili makamlar tarafından nasıl da hiçe sayıldığının en açık göstergesi olduğunu belirtti…

 

 

Araştırma Enstitüsü’nün Atatürk’ün halka bıraktığı bir miras ve Yalova’nın önemli tarım arazilerinden biri olduğunu, ne amaçla olursa olsun burada izin verilecek herhangi bir yapılaşmanın diğer yapılaşmaların da önünü açacağını ve bu durumun Araştırma arazisinin tarımsal niteliğini yitirip halkın elinden rant çevrelerinin eline geçmesiyle sonuçlanacağını belirten Yüksel “Adliye yapımı projesi henüz yatırım programına dahi alınmamışken ve yola ilişkin imar kararı alınmadan Yalova Belediye’sinin burada yol yapım çalışmalarına başlamış olmasını da anlamakta güçlük çekiyoruz.” dedi.

 

 

Burada söz alan Başkan Vefa Salman ise konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcısı’nın bir süre önce kendisiyle görüşüp yardım talebinde bulunduğunu, kendisinin ise elinden geleni yapmaya çalışacağını dair söz verdiğini ama o zaman bile bu tahsisin gerçekleşmesine ihtimal vermediğini söyledi. Yaşanan gelişmeleri hala şaşkınlıkla izlediğini belirten Salman, tepeden gelen bazı kararlara belediye olarak karşı durmalarının mümkün olmadığını ifade etti.

 

 

Bu arazinin Yalova için çok kritik bir önemi ve değeri olduğunun tekrar altını çizen Yalova Platformu üyeleri, buradaki mücadelelerine sonuna dek devam edeceklerini, yapılan yolun imarı olmadığını ve Adliye binasının tahsis işlemi için dava açılacağını belirttiler. Araştırma arazisinin tarım alanı olarak kalması gerektiğini ısrarla vurgulayan Yalova Platformu temsilcileri, Başkan Salman’dan da Araştırma arazisindeki yol yapım faaliyetlerinin sürdürülmemesi için söz aldılar.

 

 

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise Tonami Meydanı’na yapılması planlanan kavşak projesiydi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından burada bir üstgeçit yapılmasının planlandığına ilişkin duyumlarının sıklaştığını belirten platform üyeleri, böylesi bir projenin gerekliliği ve yol açacağı etkilere dair ciddi çekincelerinin olduğunu belirttiler.

 

 

Bu projenin hayata geçmesi durumunda bu alanda ve bağlantı yollarında bir ağaç kıyımı yaşanacağına dair endişelerin bulunduğunu dile getiren Yalova Platformu üyeleri, bunun yanı sıra Yalova’nın girişine İzmir örneğinde olduğu gibi çirkin, kente yakışmayan beton yığını bir proje istemediklerini belirttiler ve bu konuda Vefa Salman’ın da benzer açıklamaları olduğunu hatırlatıp kendisinin bu konuya nasıl yaklaştığını sordular.

 

 

Yalova’nın trafik sorunu konusunda hayli dertli olduğu gözlenen Salman, Yalova’nın kaçınılmaz olarak büyüyeceğini ve 5 sene içerisinde nüfusunun 1 milyonu bulacağını belirtip Tonami Meydanı’na yapılacak kavşak projesinin, Yalova’daki trafik sorununun bir nebze olsun azaltılması bakımından gerekliliğini savundu. Zamanında Yalova’nın planlanmasında yapılan hata ve eksikliklerin sonuçlarının yaşandığını dile getiren Salman, kendilerinin 3 yıl 5 yılı değil 50 yıl sonrasını düşünerek kenti planladıklarını iddia etti.

 

 

Teknik nedenlerle bu projenin başka bir alternatifinin (altgeçit,vb) bulunmadığına da değinen Başkan Salman, buradaki ağaçların sayısı ve niteliğine dair çalışma başlattıklarını belirtti. Sökülmesi gerekecek ağaçlar için gerekli teknolojiyi araştırdıklarını ifade eden Salman, bu alandaki ağaçları sökebilecek bir teknoloji ya da sistemin bulunmadığını sözlerine ekledi.

 

 

YALOVA PLATFORMU

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.