YALOVA’DA YİNE BİR KALP PİLİ UYGULAMASI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Düşük tansiyon, düşük nabız, bilinç durumunda bozulma ile Yalova’da bir sağlık kuruluşuna başvuran S.B.’ye tam kalp bloğu teşhisi konuldu. Sağlık kuruluşunun yoğun bakım servisinde yer olmadığı için hasta acilen Yalova Özel Atakent Hastanesi’ne kabul edildi. Hastaya başarılı bir şekilde geçici kalp pili uygulandı. Girişim işlemi başarıyla gerçekleştirilen hastanın sağlık durumu şu an iyi.

Hastanın girişimini gerçekleştiren Özel Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. D. Çayan AKKOYUN durumu ve geçici kalp pili hakkında şöyle konuştu:

“Akşam 21,30 da hastanemize böbrek fonksiyon bozukluğu, potasyum yüksekliği ve tam kalp bloğu ile sevk edilen hastaya başarılı şekilde geçici kalp pili takıldı. Bir gün sonra kalp pili ihtiyacı ortadan kalkan hasta servise alındı. Sonrasında da şifa ile taburcu edildi.” dedi.

Annesinin iyileştiğine çok mutlu olan kızı ve oğlu ise duygularını şu şekilde ifade etti; “Annemin tansiyonu, nabzı bir anda çok düştü ve bayıldı. Hemen bir sağlık kuruluşuna götürdük orada kalp ritminde bozukluk olduğu söylendi ve yoğun bakım servislerinde de yer olmadığı için ilk olarak Özel Atakent Hastanesine sevki yapıldı. Yapılan tetkiklerin ardından Çayan Bey hemen müdahale etti ve anneme geçici kalp pili taktı. Annemin şuan durumu gayet iyi, doktorumuzdan Allah razı olsun kendisinden çok ama çok memnun kaldık. Hastanesinden tutunda tüm personeline herkes ilgili ve güleryüzlüydü. Babamı da Çayan Bey’e kontrole buraya getireceğiz, herkese de tavsiye ediyorum. Herşey için çok teşekkür ederiz.”

 Geçici kalp pili nedir? 

Kalbin uyarı merkezinin (sinus düğümü) yeterli hızda uyarı oluşturamaması veya iletim yolları üzerinde herhangi bir kesinti olması nedeniyle kalp atışlarının aşırı yavaşlaması halinde hastanın normal yaşamını sürdürebilmesi için gerekli kalp atış hızını sağlamak üzere vücuda yerleştirilen kalp pillerine gereksinim duyulur.

Geçici kalp pilleri, acil durumlarda veya anormal kalp ritmi altında yatan nedenin düzeleceği bekleniyorsa (örn. ilaca bağlı kalbin yavaş çalışması) ve kalıcı kalp pili takılıncaya kadar kullanılır. Ayrıca kalıcı kalp pili yerleştirilinceye kadar yeterli kalp hızını sağlamak için de kullanılır. Geçici kalp pili uygulaması kalp krizi hastalarında, taşikardisi olan hastalarda, açık kalp cerrahisi sonrası ve diğer durumlarda da gerekebilir. Geçici kalp pillerinde jeneratör oldukça büyüktür ve vücut dışındadır. Kalp ile bağlantısını lead ( kablo) sağlar. Hastanın ritmi düzeldikten sonra çıkartılır. Olayın kalıcı olduğu düşünülüyorsa kalıcı kalp pili takıldıktan sonra çıkarılır.

Geçici Kalp pili takılması işlemi nasıl yapılır?

İşlem genelde lokal anestezi ile; boyunda, göğüste veya kasıkta kalbe giden büyük toplar damarların içinden elektrod denilen ince tellerin kalbin içine yerleştirilmesi ve bunun vücut dışındaki bir jeneratöre bağlanması şeklinde yapılır. Bu işlem yatak başında yapılabileceği gibi skopi (Röntgen cihazı) altında da yapılabilir. İşlem genelde 20-30 dakika sürer. Geçici kalp pili gereksinimi ortadan kalktığında, kalbin içine yerleştirilen tel dışarı çıkarılır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.