YALOVA’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ ARONYASI ÜRETİCİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Talep ve Fiyat Arttı, Üretici Mutlu
Yalova’nın coğrafi işaretli meyvesi aronya, bu sene oluşan talep ve fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü. İçindeki antioksidan miktarı nedeniyle süper meyve olarak bilinen aronyanın Türkiye’de ilk üretimine başlandığı Yalova’da, bu yıl yaklaşık 200 ton rekolte gerçekleştirildi.
İlk Üretim ve Coğrafi İşaret
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 2012 yılında adaptasyon çalışmalarına başlanan aronya, 2017 yılında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kentte ilk bahçesini kurdu. 2021 yılında coğrafi işareti alınan aronya, Yalova’da 150 çiftçiyle 510 dekar alanda üretiliyor.
Birim Alanda Katma Değeri Yüksek Ürün
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, kentteki bahçelerin tam verime geçmesiyle yıllık üretimin 500 tona çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Yalova tarım arazilerinin küçük yapıda olduğunu belirten Yaman, “Yüzde 72,5’ü 5 dekar ve altında arazilerimiz bulunmakta. Bu da Yalova’da katma değeri yüksek ürünler üretme mecburiyeti doğuruyor. Aronya, birim alandan getirisi yüksek bir ürün olduğu için tercih ediliyor,” dedi.
Fiyatlar Diğer İllere Göre 2-3 Kat Yüksek
Yaman, Yalova’daki aronyanın farklı olduğunu ve coğrafi işaretin öneminin burada ortaya çıktığını belirterek, “Diğer illerdeki rakamların 2-3 katı fiyatlara Yalova aronyası coğrafi işaretli ürün olarak pazarlanıyor. Bu sene bir kadın kooperatifimiz ulusal bir marketle anlaşarak yaklaşık 12-13 ton civarında ürün sundu. O yüzden de çiftçilerimiz memnun,” dedi.
Organik Üretim ve Sertifikalı Ürünler
Yalova’da yaklaşık 40 çiftçiyle organik üretim yapıldığını belirten Yaman, “Hem organik hem coğrafi işaretli ürün olduğunda, ürünün değeri bir kat daha artıyor. Bu sertifika ücretleri bakanlığımız bütçesinden karşılanmakta,” ifadelerini kullandı.
About The Author
Bu haberi okuduğunuz için teşekkürler, abone olmayı unutmayın!
