YALOVA’YI KİMYASAL MADDE TEHLİKESİNDEN KURTARDIK

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yalova İl Genel Meclis Üyesi Bahar Doğan, 2010 yılında 40 km’lik alan için riskli olan kimyevi maddelerin depolanmak istediğini söyleyerek, Yalova’nın kimyasal madde tehlikesinden nasıl kurtardıklarını anlattı.  

 

Doğan, “Sanayi; ekonomi ve istihdam için çok önemli olmakla birlikte, şehirleri tehdit eden  çevresel riskleri de beraberinde getirir. Yalova; denizi, doğal güzellikleri, uluslararası ulaşım kolaylığı ile dünyanın en nadide,  en tercih edilen ve en fazla göç alan şehirlerinden biridir” Gerek 1/50000 Ölçekli gerekse uygulama imar planında geçmişten ders alınmalı, geçmişteki hatalar yapılmamalıdır. Yalova; çok iyi ve doğru planlanmalıdır. Plan “sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmalıdır.”

 

‘’AKP’li Belediye Meclis Üyeleri dünden razı’’

 

Doğan, geçmişten ders alalım diyerek, 2010 yılında 40 km’lik alan için riskli olan kimyevi maddelerin depolanmak istendiğini hatırlattı.

Taşköprü’de 150 tankta, 710.000 m3, 39 çeşit kimyasal madde depolamak için tank çiftliği kurmak istediler. Kurulsaydı 40 Km etrafı risk altıdaydı. Bakanlık kimyasal depolama planını onaylıyor. Zamanın Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan ve AKP’li Belediye Meclis Üyeleri de duruma zaten dünden razı. Bu nedenle Taşköprü’de bilhassa sanayi ile ilgili alınacak imar kararları çok önemli. Bu kararlar tüm Yalova’yı vezir de eder. Rezil de.

 

Kurulmak istenen Kimyasal Depolama Tankları yerleşim alanlarına çok yakın olduğunu kaydeden Doğan, Altınkum’a 700 m, Taşköprü Ve Başak Sitesine 2,4 Km, Elmakent 3,4 Km, Ceylankent, Aydınkent 4 Km, Çiftlikköy Ve Altınova İlçesi 8 Km, Yalova 11 Km mesafede idi. 3 km güneyinden kuzey Anadolu fay hattı, İçinden ise tali fay hattı geçmekte  ve 1. derecede deprem bölgesinde kalmaktaydı.’’

 

 

Kimyasal Madde Depolanma Tanklarının Kurulmasını Nasıl Engelledik?

Verdiğim önergeler sonucu İl Genel Meclisi Projenin TÜBİTAK’a inceletilmesi kararı aldı. TÜBİTAK  “kurulacak tankların 40 km etrafında yerleşim alanı olmaz” dedi. Ve bu tankların kurulmasını isteyen herkes geri adım atmak zorunda kaldı.

 

 

Sadece Yalova değil diğer illerde riskten kurtuldu

 

Meclisler İmar Planı Kararı aldı. Yalova dışında komşu ilçeler de kurtuldu.

06/01/2011 tarihinde İl Genel Meclis Üyesi olarak Bahar Doğan imzalı 1/25000 ölçekli imar planına “ticari amaçlı (katı, sıvı, gaz) kimyasal maddelerin depolanacağı terminaller yapılamaz” şeklinde plana notu kararı alınması için önerge verdim. 05/01/2011 tarihinde aynı önergeyi Yalova Belediyesi CHP’li Belediye Meclis üyelerine de verdirdim. Meclisler aynı gün talebimiz doğrultusunda karar aldı. Tüm Yalova dışında, 40 km alan içinde kalan Darıca, Karamürsel, Orhangazi, İznik ve Gemlik İlçeleri de riskten kurtulmuş oldu.

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.