KIŞ MEVSİMİ’NDE ÇOCUKLARDA ORTA KULAK ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Caner Torunlar, kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte çocuklarda oluşacak orta kulak enfeksiyonlarına dikkat çekerek, alınması gereken tedbirler ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

 

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Caner Torunlar ‘ Orta kulak, kulak zarının arkasında bulunan ve hava içeren bir boşluktur. Hava, geniz bölgesinden östaki tüpü adı verilen dar bir kanal ile orta kulağa taşınır. Östaki tüpünün görevi, orta kulak boşluğundaki havanın basıncını dış ortamdaki atmosfer basıncı ile eşitlemektir. Ses dalgalarının kulak zarında oluşturduğu titreşimler orta kulak boşluğundaki küçük kemikçiklerden (çekiç, örs, üzengi) iç kulağa iletilir ve sesi beyine ileten sinirler uyarılır. Östaki tüpü bebeklerde erişkinlerden daha kısa ve daha yatay pozisyondadır ve yoğun salgı yapan hücre içermektedir. Yedi yaşından sonra bu fark ortadan kalkmaktadır. Akut orta kulak iltihabı, orta kulak mukozasının irinli enfeksiyonudur. Sıklıkla bakteri nedenlidir ve etken orta kulağa genizden ulaşır. Akut orta kulak iltihabının tanısı tıbbi öykü, fizik inceleme ve özellikle kulak incelemesiyle konulur. ‘ dedi.

 

Kulak Enfeksiyonları Nasıl Önlenir:
Alerji kontrolü: Alerjiye neden olan maddeler orta kulakta bakterilerin ürediği sıvının oluşumunu destekler. Çocuğunuzun alerjisi olan besinlerden uzak durması; bulunduğu ortamların sigara dumanı ve toz içermemesi bunun için önleyici bir özellik taşıyabilir.

Soğuk algınlığının erken tedavisi: Burun akıntısı deyip geçmeyin. Doktorunuza başvurun. Hastalığın ilerlemesi orta kulak iltihabına sebep olabilir.
Bebeklerde alınacak önlemler:

Onu mümkün olduğunca uzun süre emzirin, çünkü uzun süre emzirilen bebeklerin orta kulak iltihabına yakalanma risklerinin azaldığına dair çalışmalar var.

Bebeğinizi dik vaziyette besleyin: Eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız onu dik vaziyette tutun. Böylece süt ya da mamanın genzine kaçması ihtimalini azaltın. Genize kaçan mama östaki borusuna kadar gidebilir.

Orta kulak enfeksiyonu tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Caner Torunlar; tedavinin ortalama 7-10 gün arasında sürdüğünü belirtti. Ani olarak ortaya çıkabilir. Tedaviyle düzelir. Bakteriyel bir rahatsızlık olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanır. Hekim tarafından ayrıca ağrıyı dindirmek için ağrı kesici önerilir. Çocuklarda geçmeyen orta kulak iltihabı veya sık sık geçirilen orta kulak enfeksiyonlarında çocuğun allerjik bir hastalığı, geniz eti, immün sistemi etkileyen bir hastalık olup olmadığı, tetkik edilmeli, ilaç tedavilerine yanıt vermeyen sık veya geçmeyen orta kulak enfeksiyonlarında ventilasyon tüp operasyonu uygulanması gerekebilir. Genel anestezi ve mikroskop yardımıyla kulak zarının çizilip, küçük bir tüp uygulanarak orta kulağın havalanması sağlanır. Genellikle 6-8 ay arasında kendiliğinden tüp atar. Çocuk için ağrısız ve riski son derece az olan bir müdahaledir.

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.