40 GÜNLÜK SUYUMUZ KALDI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

TEMA Vakfı adına yalova il temsilcisi faruk Tezcan’ın yapmış olduğu açıklama

Yalova’nın tek su kaynağı Gökçe Barajı sinyal vermeye başladı. Yapılan ölçümlerde 40 günlük suyumuzun kaldığı anlaşıldı. Yağışların az olması nedeniyle barajımızdaki su seviyesi süratle düşüyor. Yağışların olmaması halinde susuzluk tehlikesi kapımızda bekliyor. En son 4 yıl öncede böyle bir sıkıntı yaşanmış. Barajın dibi görünmüştü.

Gökçe Barajı’na bir kez daha dikkat çeken Tema Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan “Sorun her ne kadar küresel iklim değişikliğine bağlı bir sorun olsada biz Yalovalılar Gökçe Barajı’na yeterince sahip çıktığımızı söyleyemeyiz. Taş ocakları yerel olarak en büyük tehdit kaynağımızdır. İnadına genişliyorlar. Su kaynaklarımızı yok ediyorlar. Ormanlarımızı tahrip ediyor yağış rejimimizi etkiliyorlar. Yerel olarak ikinci büyük tehdit ise baraj havzasında imar yoğunluğunun arttırılmak istenmesidir. Baraja su taşıyan dere üzerine alabalık tesisleri, restaurantlar kuruluyor. Havzada dev turistik yatırımlar başlayacak. Bunun altyapısı yapılan plan değişiklikleriyle oluşturuldu” dedi

İKİ BİLİRKİŞİ HEYETİ GELİYOR..

Faruk Tezcan ayrıca “Tema Vakfı, Termal Turizm Merkezi’nin 1/25.000’lik, 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlarına dava açtı. Davalar devam ediyor. Ama bir taraftan da planlar Termal belediyesi tarafından uygulanıyor. Bu planların hazırlanabilmesi için Gökçe Barajı korunmasıyla ilgili Su Kirliliği Kontrolu Yönetmeliği’ne özel hükümler konularak değiştirildi ve planlar bu değiştirilen hükümlere göre yapıldı. Özel Hüküm belirleme çalışmasının Barajın korunması değil, koruma kuşaklarının yapılaşmaya açılması yönünde hazırlandığı gerekçesi ile 14.06.2010 tarihinde TEMA tarafından dava açıldı. Dosya Danıştay’a gönderildi. Yürütmeyi durdurma kararı verildi. Dava devam ediyor. 23 Ocak 2014 tarihinde davayla ilgili olarak bilirkişi heyeti gelerek yerinde inceleme yapacak. Öte yandan Yeşil Körfez Su Birliği tarafından açılan aynı konuyla ilgili olarak açılan bir başka dava ile ilgili olarakta  14 Ocak 2014 tarihinde bilirkişi heyetinin geleceğini biliyoruz” dedi.

DSİ Genel Müdürlüğü I. Bölge Müdürlüğü’nün Bursa Orman Bölge Müdürlüğü verdiği raporlarla koruma yönetmeliğine özel hükümler eklenerek  barajın tehdit altında bırakılmasına karşı çıkmaktadır.

Fotoğraf: Gökçe Barajı’nın 2010 yılı sonbaharında baraj tahliye kapaklarının seyiyesinin bile altına düşen ve adeta dibinin göründüğü ibret verici hali.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.