AFTÖZ STOMATİTLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI ARTTI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Besime MOLLAOĞLU, en sık görülen ağız mukozası hastalığı olan Aftöz Stomatitlerin (kısaca aftların) daha sık görülmeye başladığına dikkat çekerek tedavisi hakkında bilgilendirdi.

 

            “Aftöz stomatit, ağız mukozasında, üzeri beyaz fibrinle örtülü çevresi kırmızı bir ya da birkaç adet yüzeyel ülser varlığıyla karakterize ve sık sık tekrarlayan durumdur. Aftlar, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinde kaşıntı ve kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Sonrasında ortası beyaz, etrafı kırmızı hareli, hafif çukur ve 2-3 mm çapında bir yaraya dönüşür. Oldukça acı veren bu aftlar bir ya da iki hafta kadar devam eder ve iyileşirler.

 

            Aftöz stomatitler, stres, çölyak veya chron hastalığı,  immün süpresyon, hijyen bozukluğuna bağlı gelişen ve genelde tedavi ile tam olarak düzelebilmekle birlikte zaman zaman tekrarlayabilen bir hastalıktır. Genel olarak 7-10 günde kendiliğinden düzelebilmekle birlikte destek tedavi uygulanabilir. Aftöz stomatit geç tedavi edilirse, hastanın ciddi sağlık sorunları ile karşılaşması olasıdır. Bu sebeple hastalık hafif ve kısa sürede iyileşebilecekken daha ağır ve uzun seyredebilir. İlaç tedavisinin yeterince fayda göstermediği durumlarda cerrahi müdahale uygulanabilir.”

Sezer Sevinçler

Sezer Sevinçler

10 Şubat 1979 Yalova Doğumlu, Bilgisayar mühendisi, Gazeteci,

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.