AKSA, 12’NCİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUNU YAYINLADI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Türkiye’nin akrilik elyaf ihtiyacını karşılamak üzere 1968 yılında Yalova’da kurulan Aksa Akrilik, 2005 yılından bu yana yayınladığı sürdürülebilirlik raporunun 12’ncisini kamuoyuyla paylaştı.

 

Kurulduğu günden bu yana tüm faaliyetlerini kaynakların verimli kullanımı ve çevreye saygılı olma ilkesiyle hayata geçiren Aksa Akrilik’in 2016 yılı sürdürülebilirlik raporu yayınlandı. Şirketin, imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nce belirlenen 10 ilkeye bağlılığını temsil eden rapor, aynı zamanda bir İlerleme Raporu olma niteliği de taşıyor.

 

Rapora göre Aksa Akrilik, geçen yıl boyunca iç piyasada aktif pazarlama faaliyetlerine odaklanarak, yüzde 100 kapasite kullanım oranı sayesinde pazar payını ve satış miktarını korumayı başardı. 2012–2016 yılları arasında toplam 296 milyon dolar yatırım gerçekleştiren şirket, pigment boyalı akrilik filament iplik Acrylusion’ın yanı sıra, yüksek derecede güç tutuşurluk özelliğine sahip olan modakrilik elyaf yatırımlarına da hız verdi.

 

Çevreye 1,7 milyon dolar harcama ve yatırım

 

Operasyonlarını ve çevresel performansını yasa ve yönetmeliklerce belirlenmiş kurallara tam uyum göstermenin ötesinde sektöre örnek olacak uygulamalarla yöneten Aksa Akrilik, raporlama döneminde çevre için 1,7 milyon dolar harcama ve yatırım yaptı. Şirket, 2015 yılında su kaynaklarını ve üretimi sürdürülebilir kılmak amacıyla devreye aldığı Ters Osmoz ve Ortak Arıtma Tesisleri’nin performansı için 2016’da iyileştirme çalışmaları yürüttü. 2016 yılı toplam su tüketiminin yüzde 65’i Ters Osmoz tesisi tarafından gerçekleştirildi. Böylece bölgenin mevcut su kaynaklarına ve dengesine katkı sağlandı.

 

Aksa Akrilik’in bünyesinde yer alan Enerji Santrali, Türkiye’nin ilk ve tek tamamen kapalı kömür depolama silolarına ve yer altı kömür taşıma sistemlerine sahip. 2015 yılında brüt 786 GWh elektrik üretimi yapılırken, 2016 yılında bu rakam %3’lük artışla 811 GWh oldu. Raporlama döneminde gerçekleştirilen enerji verimliliği projeleriyle 40.179 GJ ısıl enerji tasarrufu ve 756 GJ elektrik enerjisi enerji tasarrufu sağlandı. Raporlama dönemi içinde yapılan tasarruflarla 4.400 ton CO2 azaltımı gerçekleştirildi.

 

Raporun tamamına www.aksa.comsitesinden ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.