ALZHEİMER HASTALIĞININ İNSANDAN İNSANA BULAŞTIĞINA DAİR İLK KANIT BULUNDU

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yeni bir çalışmada Londra Üniversitesi Koleji’nden bir araştırma ekibi, Alzheimer hastalığının insandan insana geçtiğine dair ilk açık kanıtı bildirdi.


Londra Üniversitesi Koleji’ndeki bir araştırma ekibi, Alzheimer hastalığının insandan insana bulaştığına dair ilk açık kanıtı bildirdi. Bir avuç olağanüstü derecede nadir vaka çalışmasında araştırmacılar, insan büyüme hormonu tedavisinin çocuklarda toksik proteinleri nasıl harekete geçirdiğini ve erken başlangıçlı Alzheimer hastalığına neden olduğunu gösterdi.

“Alzheimer kişiden kişiye geçebilir mi?”

1950’lerin sonlarından başlayarak, yaklaşık 25 yıl boyunca 1.800’den fazla vakada, insan büyüme hormonu belirli fiziksel gelişim sorunlarını tedavi etmek için aralıklı olarak kullanıldı. C-hGH (kadavradan türetilen insan büyüme hormonu) olarak bilinen hormon, ölü insanların hipofiz bezlerinden toplandı ve alışılmadık derecede kısa boylu çocuklara enjekte edildi. Yıllar geçtikçe, büyüme hormonu verilen beklenmedik derecede çok sayıda çocukta Creutzfeldt-Jakob hastalığı adı verilen ölümcül bir nörodejeneratif durum gelişti. Hastalığa prion adı verilen toksik yanlış katlanmış proteinler neden olur. Araştırmacılar bazı c-hGH örneklerinin sağlıklı beyinlerde nörodejeneratif hastalıklara neden olan toksik prionlar içerdiğini buldu.

İnsan büyüme hormonunun yerini hızla daha güvenli bir sentetik versiyon aldı. Yakın zamanda Creutzfeldt-Jakob hastalığından ölen büyüme hormonu hastalarından alınan beyin dokusu örneklerini inceleyen bir araştırmacı ekibi, Alzheimer hastalığının ilginç özelliklerini buldu. Ölen hastalarda Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliği olan anormal derecede yüksek düzeyde amiloid proteini vardı. Böylece şu soru ortaya çıktı: Alzheimer hastalığı da diğer prion hastalıkları gibi bir kişiden diğerine bulaşabilir mi?

Alzheimer hastalığının insandan insana geçebileceğini öne süren araştırmalar başladı ancak bilim adamlarının hâlâ somut kanıtlara ihtiyacı vardı.

Alzheimer hastalığının yayıldığının ilk işaretleri

Manchester Üniversitesi’nden Andrew Doig, yeni bulguların geniş kapsamlı ve ihtiyatlı olduğunu söylüyor ancak yalnızca sekiz nadir vakadan geniş sonuçlara varılmaya karşı uyarıda bulunuyor. Yeni çalışmada yer almayan Doig şunları söyledi: “Burada anlatılan Alzheimer’ın yeni formu, hastalığın yayılmasının yeni bir yolunu ortaya çıkardığı için bilimsel olarak çok fazla ilgi çekmiş olsa da korkmaya gerek yok çünkü bunun nedeni 40 yıldan önce durdurulan bir hastalık sayesinde” diyor.

Bu bulgular, Alzheimer hastalığının bir kişiden diğerine bulaşmasının son derece nadir bir örneğini temsil etse de, bugün böyle bir olayın meydana gelme olasılığı son derece düşüktür. Ancak bu araştırma ekibinin keşfi, hastalığın ilerleyişi hakkında yeni bilgiler sağlayarak yeni tedavilere yol açabilir..

Kaynak:

https://www.ucl.ac.uk/news/2024/jan/alzheimers-disease-acquired-historic-medical-treatments

https://newatlas.com/science/first-evidence-human-to-human-transmission-alzheimers-disease/

Bunları da sevebilirsiniz

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.