ANİ BAŞLAYAN BELİRTİLERLE SEYREDİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. A. Volkan EŞ, ani başlayan belirtilerle seyreden ve sık görülen bir hastalık olan “Faranjit” hakkında bilgi verdi.

 

            “ Faranjit, yutak bölgesindeki iltihaplanma sonucu ortaya çıkan, streptokok isimli bakterinin neden olduğu ateşli bir hastalıktır. Kapalı ve kalabalık ortamlarda kolayca bulaşan hastalığa sıklıkla 4-7 yaş arası çocuklar yakalanır. Hastalık, hasta kişinin tükürük ve burun salgısından bulaşabilmektedir. Evde hasta biri olduğunda ortak hiçbir malzeme kullanılmamalı, eller sabunla sık sık yıkanmalıdır.

 

            Akut faranjitler boğazda ani başlayan yanma, yutkunmakla artan ağrı, ses kısıklığı,  ateş, halsizlik öksürük, kas ve eklem ağrıları, boğazda uçuk seklinde kabarcıklar, beyaz gri renkte iltihaplı dokular, boyunda şişlik ve ağız kokusu şeklinde bulgular ile kendini belli etmektedirler. Kronik faranjitler ise daha çok boğazda takılma ve kuruma, yabancı cisim hissi, bazen yutkunmakla ağrı, gıcık tarzında öksürük veya boğazda iyileşmeyen yaralar ve şişliklere sebep olabilirler.

 

Çocuklarda faranjit tedavisinin en önemlisi kısmını penisilin grubu antibiyotikler oluşturur. Fakat penisiline allerjisi olan çocuklarda başka gruplardan antibiyotikler kullanılabilir. Erken tedavi hem semptomlarının kısa sürmesini sağlar hem de streptekoka bağlı eklem romatizmalarını engeller. Direnci daha düşük olan çocuklarda kızıl hastalığına da çevirdiği için erken tedavide kızıl hastalığının da önüne geçilmiş olur. Faranjit bulaşıcı olduğu için evde başka çocuk varsa ona da geçebilmektedir. Evde beta streptekok faranjiti teşhis edildiği taktirde çok dikkatli olunmalı ve diğer kişilere de geçmemesi için sürekli ellerin yıkanması ve hasta olan kişiye yaklaşmamak gerekir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.