ARKEOLOJİ GÖZDESİ ÇOBANKALE

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Altınova ilçesinde bulunan Çobankale olarak isimlendirilerek koruma altına alınan yerleşim yerinde değişik yıllarda çalışmaların başlamasına yönelik girişimlerde bulunuldu, ancak 2017 yılına kadar kayda değer bir çalışma yapılmadı.

 

Çalışmaların yürütülmesi amacıyla Bursa Müze Müdürü Ali Sinan Özbey’in başkanlığında, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Seçkin’in bilimsel danışmanlığında bir çalışma ekibi oluşturuldu. Bursa Müze Müdürlüğü’nden arkeolog İbrahim ARCAGÖK ve Sanat Tarihçi Emirhan DEMİRCİ ile Altınova Belediyesinden arkeolog Sabire ŞENTÜRK YAZICI çalışmalarda görev aldı, yine Altınova Belediyesinden işçi desteği sağlandı.

 

Düzenlenen basın toplantısına Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AKP Yalova Milletvekili Fikri Demirel, AKP İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Altınova İlçe Kaymakamı Zafer Engin ve pek çok davetli katıldı.

 

 

Bursa Müze Müdürü Ali Sinan Özbey projenin 5 yıl içinde tamamlanıp Yalova için gözde bir bölge haline geleceğini söyledi. Çalışmalar kapsamında bu yıl büyük oranda temizlik çalışmalarının gerçekleştirildiğini, önümüzdeki yıl temizlenen kalıntıların açığa çıkarılacağını belirtti.

 

Yalova AKP Milletvekili Fikri Demirel “Altınova her anlamda gelişiyor. Bu tür yapıların da ortaya çıkarılmasıyla turizm odağı olabilecek bir yer haline geliyor. Biz elimizden geldiği kadar çalışmalara katkı vermeye çalışıyoruz. Biz gayret edene omuz vermeye çalışıyoruz. İnşallah bu çalışmalarla birlikte Yalova’ya bir arkeoloji müzesi kazandırmaya çalışacağız.” Dedi.

 

 

 

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Seçkin “Tarihsel süreçte Çobankale’ye baktığımızda; gerek Roma, Doğu Roma (Bizans), Selçuklu gerek Osmanlı döneminde, İstanbul’dan başlayıp Anadolu içlerine giden en önemli yolun hemen kenarında, yolu kontrol eden hâkim bir noktadadır. Dolayısıyla Çobankale, savunma yönü de göz önüne alınarak, önemli bir kontrol ve güvenlik kalesi konumundadır. ‘’

 

‘’1071 sonrasında İznik’e kadar ilerleyen Selçuklulara, 1080 yılında yenilen Bizans kuvvetleri, Marmara kıyılarından İstanbul yönüne kaçmış ve bölge Selçuklu hâkimiyetine geçmiştir. İşte bu dönemde Clive Foss’a göre kale İmparaton Alexius tarafından 1087 yılında yapılmıştır.’’ ‘’Dünya tarihi açısından bu denli önemli olan Kaleyi tüm unsurlarıyla ortaya çıkarmak için 2017 yılında başladığımız çalışmada ilk yıl olarak ağaç ve bitki temizliği planlanmış olup, sur sisteminin çevresi tamamen ağaç ve bitkilerden temizlenmiş Kaleiçi bölgesinin de önemli bir kısmının temizliği tamamlanmıştır.’’

 

‘’Temizlik sırasında yüzeyde seramikler bulunmuş bunlar 12-13. Yüzyıl Bizans dönemine tarihlenmiştir.’’ Dedi.

 

2018 yılında da Mart ayında başlanılacak planda öncelikle alanın temizliğinin tamamlanacağını, sonrasında alanın haritalandırılıp kalıntıların tespiti ile kazıların başlayacağını belirtti, çalışmada katkısı bulunan herkese teşekkürlerini iletti.

 

Seçkin’in davetlilerin sorularını cevaplandırmasıyla toplantı sona erdi.

 

                                                                                                                      Haber&Foto: Ali Hasan IŞIK

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.