ARTIK AIDS NEDENİYLE ÖLÜMÜN ÖNÜNE GEÇEBİLİYORUZ!

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Erdem GÜREL, 1 Aralık Dünya AIDS gününde İnsan Bağışıklık Yetmezliği virüsü (HIV), bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi vererek düzenli ilaç kullanımı ve dikkat ile hastalıktan ölümün önüne geçebildiklerini söyledi.

 

 

“ AIDS (Kazanılmış İmmün Yetmezlik Sendromu), İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü’nün (HIV) neden olduğu bir hastalıktır. Bu virüs, bağışıklık sistemini yok ederek vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesini imkansız kılar. Dolayısıyla hastalar, en ufak rahatsızlıklara dahi karşı koyamaz hale gelirler. Vücuda ilk yerleştiğinde herhangi bir belirti vermeyen virüs, hemen hastalık oluşturmaz. Bu aşamada fark edilmesi ancak kan tetkikleri ile mümkün olur. Hastalığa dair ilk belirtiler 10-12 yıl sonra görülmeye başlar.

Hastalık farklı şekillerde bulaşır. Kanında bu virüsü taşıyan bir kişi ile korunmasız cinsel ilişkiye girmek ,damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler,HIV taşıyan kişilerin kanlarına temas etmek hastalığın bulaşma yollarıdır. Ayrıca HIV taşıyan gebe anneden bebeğine bulaşması da muhtemeldir. Virüs aynı tabaktan yemek yemekle, yanak yanağa öpüşmekle, terle, kalabalık yerlerde birlikte bulunmakla ya da bir böceğin sokmasıyla bulaşmaz.

Vücuda yerleşen virüs, kan bağışıklık hücrelerinin yok olmasına neden olur. Bu durum vücudun savunma mekanizmasının azalmasına yol açarak çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır. AIDS hastalığın son döneminde aldığı isimdir.Bu dönem hastalarında görülen başlıca belirtiler yüksek ateş, kilo kaybı, akciğer hastalıkları, ishal, öksürük, gece terlemeleri ve vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan yaralardır. Bu belirtiler hepbirlikte ya da kısmen varolabilir. ELISA testi (Anti-HIV) tanı için tek başına yeterli değildir.ELISA testinde Anti-HIV pozitif saptanan bir kişinin kanında kesin tanı için doğrulama testleri ve HIV RNA testleri de yapılmalıdır. HIV tedavisi ile hastalıktan tamamen kurtulmak şu an için mümkün değildir. Ancak artık hastalık için kullanılan ilaçlar düzgün ve ömür boyu kullanıldığı takdirde hastalığın vücutta etki göstermesini,başka insanlara bulaşmasını ve AIDS’ten ölümü engeller böylece hastanın uzun ve rahat bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Hastalığın şu anda bir aşısı yoktur.

Türkiye’de yaklaşık 7000 HIV pozitif hasta vardır ve bu hastalardan 1000 ‘i AIDS dönemindedir.Önlenebilir bir hastalık olan HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu tek eşliliktir. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temastan kaçınmak hastalıktan korunmak için yeterlidir. Riskli cinsel temas durumunda doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı alınabilecek en güvenli ve en basit korunma yoludur.”

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.