AŞIRI TERLEME NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

 

         Aktif Hastanesi, güvenilir ve bilimsel fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin yanında diğer branşlarda da hizmet vermeye başladı. Aktif Hastanesi sadece Fizik Tedavi hastalarına değil ,Dahiliye, Göz,Genel Cerrahi, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Kardiyoloji,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Ortopedi ve Travmotoloji, Beslenme ve Diyetetik branşlarında hasta kabulü yapıyor. Acil Servis, Ambulans, MR, Ultrasonografi, Röntgen, Renkli Doppler Ultrasonografi, Laboratuvar hizmetleri, Endoskopi ve Kolonoskopi Üniteleri, Emg, Odyometri ve Yatan Hasta Servisleri ile hizmetlerini genişletiyor. Güven, güler yüz ve hasta memnuniyetini temel ilke edinen hastane profesyonel ekibi ile hizmetlerini sürdürüyor.

         Aktif Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Şevki Melikoğlu terlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.”Aşırı terlemeyi anlatmadan önce terlemenin nasıl oluştuğunu ve niçin terlemeye ihtiyaç olduğundan bahsedelim. Terleme, vücudun sıcak ve soğuk karşısında dengesini korumasını sağlayan, yani vücut ısısını ayarlayan bir mekanizmadır. Bu mekanizma isteğimiz dışında çalışır. Ter vücuttan atılırken, bu terin içinde bazı zararlı maddeler ve tuz da atılır. Bu görevi gerçekleştiren yapılar ter bezleridir. Ter bezleri ekrin ve apokrin olmak üzere iki çeşittir. Ekrin ter bezleri vücudun her yerinde yaygın bir şekilde bulunurken, apokrin ter bezleri genelde göğüs, koltuk altı, ense gibi yerlerde bulunmaktadır.Özellikle sıcak havalarda sık karşılaşılan terleme, aşırı olduğunda kişiyi ve çevresindekileri rahatsız etmektedir. Normalde bir metrekareye karşılık dakikada bir mililitre ter salgılanır. Bu düzey 30-40 katına kadar çıkabilir. Normalin üstünde terlemeye hiperhidroz (aşırı terleme) denir. Aşırı terleme kişinin bakımıyla biraz azaltılsa da tamamen önlemez. Sıklıkla el, ayak, koltuk altı ve yüzde görülen aşırı terleme kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkilemektedir. Bu sorunun hekimler tarafından çözülmesi gerekir”dedi.

         Sözlerine devam eden Dr.Melikoğlu,aşırı terleme herhangi bir hastalığın nedeni olabileceği gibi tamamen psikolojik de olabilir. Korku,stres gibi durumlarda ter salgısı artabilir. Bu yüzden aşırı terlemenin nedenleri mutlaka araştırılmalıdır.

AŞIRI TERLEMENİN NEDENLERİ

Aşırı terleme herhangi bir hastalıkta artabilir. Bir çok hastalığın nedenleri arasında aşırı terleme vardır.Tiroid bezinin fazla çalışması,obezite (şişmanlık),böbrek üstü bezihastalıkları,şeker hastalığı, kalp krizi, kanserler, stres, psikiyatrik hastalıklar gibi birçok hastalık aşırı terlemeye yol açabilir. Ayrıca bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç ya da hormonlar da aşırı terlemeye yol açabilir.Bunların dışında toplumun az bir kısmında görülen sempatik sistemin aşırı aktivitesi bu probleme yol açar. Bu durum doğuştan gelen bir sorundur ve nedeni henüz bilinmemektedir. Sıkıntı, stres, korku, heyecan gibi durumlarda aşırı aktivite gösterir.

AŞIRI TERLEMENİN TEDAVİSİ

         Aktif Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Şevki Melikoğlu ”Tedaviye başlamadan önce terlemeye yol açan problemin ne olduğu saptanmalıdır. Böylece, eğer altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişiyorsa, bu hastalık tedavi edilir. Eğer aşırı terlemenin nedeni saptanamıyorsa doğuştan kaynaklanan bir problem olduğu düşünülür ve buna yönelik tedavi yapılır.Tedavide ilk önce, hastanın kıyafet seçimine dikkat etmesi gerekir. Hafif giysiler tercih edilmelidir. Daha sonra ilaç tedavisi ve psikoterapi aşırı terlemede oldukça etkili yöntemlerdir. Ayrıca iyontoforez denilen oldukça başarılı bir tedavi şekli vardır. Küçük bir su banyosunda hastanın el ve ayaklarına elektrik akımı verilir. Tabi bu akım oldukça düşük düzeydedir. Bir defa uygulamakla terlemeye cevap vermese de seans sayısı arttıkça hastalığın düzelmesinde oldukça etkili olduğu farkedilir.Cerrahi tedavi ise ellerde ve yüzdeki aşırı terleme için tercih edilen bir yöntemdir. Bu tedavide, hastanın koltuk altından girilir ve ellere ve yüze giden sinirlerin başlangıcı kesilir. Eller için oldukça etkili bir tedavidir. Koltuk altı terliyorsa, buradaki ter bezleri alınır. Cerrahi tedavinin seçilmesi için diğer yöntemlerin uygulanmış olması ve başarı sağlanamaması gerekir. Tedavide ilk tercih edilen yöntem değildir”dedi.

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.