ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜR MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Atatürk Bahçe Kültür Merkez Araştırma Enstitüsünden Adliye çevresindeki arazide yapılan işlerle ile ilgili yazılı açıklamada bulundular.

 

Atatürk Bahçe Kültür Merkez Araştırma Enstitüsü ile Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı arasında düzenlenmiş, 08/09/1982 tarihli karşılıklı arazi kullanım protokolü olduğu halde, sayın Emin Ergun’un zamanında bu protokol dikkate alınmamıştır. Şimdi ise Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü kullanımındaki 825.44m2+925.11m2’lik olmak üzere toplam 1750.55m2’lik alan Yalova Cumhuriyet Başsavcılığına (Adalet Bakanlığına 13/06/2014 tarih,607 sayılı defterdarlık makamı onayı ile) tahsis edilmiştir.

 

Bizler Yalovalı olarak, Arboretum imara açıldığında tepki gösterdiğimiz halde bu olayı önleyemedik. Bu işler Arboretum ile başladı. İlk olarak ne kadar moloz varsa Arboretum’a döktüler. Kamuoyu gözünde yeşil alanı çirkinleştirmek için ellerinden ne geldiyse yaptılar.Şimdi ise araştırma enstitüsünün kuzey kısmının tuzlu su ile kaplı olduğu, hiç bir bitkinin yetişmeyeceği gündeme getiriliyor.

 

İşin garip kısmı 1750m2 alan Cumhuriyet Başsavcılığına tahsis yapılırken, Adliyenin bulunduğu 1856.45m2’lik alan, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına) 09/07/2014 tarih ve 607 sayılı kararla, defterdarlık makamı onayı ile tahsis edilmiştir.

 

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ise Türkiye’de ilk ”Geofit” bahçesini açmanın hazırlıkları içinde. Bu konuda eski araştırma müdürü sayın Emin Ergun ilk adımı atan kişilerden.

 

Mimarlar Odası olarak proje çalışmalarında bila bedel yardımcı olmuştuk. İnsan, bu denli idealist bürokratlara, kendisini yardım etmek zorunda hissediyor. Yeni enstitü müdürü sayın Dr.Yılmaz Boz, Emin Ergun’un bıraktığı yerden devam ediyor. Sayın Emin Ergun için, araştırma arazisinin 1m2’si bile altın değerindeydi.

 

Araştırma müdürü sayın Dr.Yılmaz Boz, ilerde, araştırma arazisinin elden çıkarılmasında ilk adımı atmakla anılacaktır.

 

Bu ek binanın yapımı için;

  1. Adalet Bakanlığına tahsis edilen bu arazi, 1.sınıf tarım arazisinden çıkarılmışmıdır?
  2. Plan tadilatı yapılmışmıdır?

 

Atatürk Köşküne giden yolun kuzeye kaydırılıp, Atatürk’e yakışır bir şekilde yapılması gündemdedir.

 

Atatürk sağ olsaydı, Araştırma Enstitüsünün 1m2’si imara açılmazdı ve kendisine yakışacağı düşünülen bu yoluda istemezdi.

 

Şu anda Yalova’da ”in” olan, ağaçları sök, başka yere naklet. Acaba Atatürk, köşkü kaydıracağına, ağacı söküp başka yere nakletmeyi akıl edemedimi?

 

Yalova Platformunun bu konuda göstermiş olduğu tepkiye, Mimarlar Odası olarak sonuna kadar arkasında olacağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz.

 

Başlangıçta Adliyenin deniz kıyısına yapılması yanlıştı. Sanki suçluları deniz motorları ile getireceklerdi.

 

Resmi kurumların Hacımehmet ovasında toplanmasının büyük yararları var. Hacımehmet ovasında Tapu ve Kadastro, Vergi Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu,Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yapılanmıştır.

 

Bürokrat olarak Cumhuriyet Başsavcısı sayın Şaban Yılmaz, kendi kurumunu korumak zorunda. Hukukçuların rahat edeceği bir Adliye Binasının özlemi içinde.

 

Adliyenin bulunduğu alanın,hukukçular için misafirhane olabileceği veya özelleştirme kapsamında turistik tesis yapılması için satılması ve elde edilecek para ile adliye binalarının yapılabilmesi olasılığı gözönüne getirilmelidir.

 

Kamu binalarının aynı yerde toplanması için Yalovalı olarak birlikte olmamızın gerekliliğine inanıyoruz.

 

Bu olay belediye meclisinde onaylandığı zaman, imara açılması için üzüm bağınında gündeme geleceğine eminiz.

 

Bu konu belediye meclisinden onaylanırsa, Yalova’nın geleceğini düşünerek, ne yazıkki gene hakkımızı hukuktan arayacağız. Eğer belediye meclisinden geçmeyip, bakanlık 9.maddeye istinaden tadilatını onaylamaya kalkarsa, bu olaya karşı çıkan milletvekilimiz sayın Temel Coşkun’un önleyeceğinin inancındayız.

 

Siyasiler,Belediye,Kamuoyu, Sivil Toplum Kuruluşları, Cumhuriyet Savcısı sayın Murat Yılmaz’ın yanında olarak, hukukçulara, adliye binasının yapılabileceği başka bir alan göstermelidir. Şu anda valiliğin bulunduğu alan, Yakup Bilgin Koçal’ın zamanında yeşil alan olarak planlanmıştır. Valilik oradan zamanı geldiğinde kaldırılacaktır.

 

Yakup Bilgin Koçal zamanında, stadyumun bulunduğu alan imara açılmıştır. Kamuoyu, siyasiler, Kent Konseyi, Sivil Toplum Kuruluşları, bu alanın ”Resmi Kurumlar Kompleksi” olacağı konusunu tartışmaya açmalıdır.

Mimarlar Odası, Yalova’nın geleceğinin iyi planlanması için, Valiliğin, Belediyenin, Siyasilerin, Kent Konseyinin,Sivil Toplum Kuruluşlarının,Bürokratların birlikte hareket etmesi gerektiğine inanmaktayız.

Saygılarımızla

Bunları da sevebilirsiniz

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.