BAYRAM’DA TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Yalova Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamile Altın Sü, Ramazan Bayram’ında beslenme ve özellikle tatlı tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu.

 

        Özel Yalova Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kamile Altın Sü, ‘Ramazan süresince tutulan oruçla dinlenmeye çekilen ve yavaşlayan metabolizma bayramın gelişi ile birlikte bu yeni beslenme düzenine alışmakta güçlük çeker. Sıcak yaz aylarında oruç tutarken en büyük sorun vücudun susuz kalmasıdır. Oruç sonrası vücudun sıvı dengesinin tekrar düzenlenmesi için özellikle su ve diğer sıvıların alımı arttırılmalıdır.’ dedi.

 

         Açıklamalarına devam eden Dyt. Kamile Sü, ‘Ramazanda öğün sayısı azaldığı ve uzun saatler aç kalındığı için bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimi olur. Bu nedenle bayramda oldukça zengin olarak hazırlanan sofralarda, bayram ziyaretlerindeki ikramlarda dikkatli olunmalıdır. Çünkü aşırı yemek yeme midede hazımsızlık, yanma, gaz, kusma, ishal, kabızlık reflü gibi şikâyetlere yol açmaktadır. Ayrıca bayram menülerinin ağır ve tatlı ağırlıklı olması kişilere fazla kilo olarak dönmekte, bu kilo artışı da hipertansiyon, diyabet ve kalp damar hastalığı gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir. ‘ dedi.

 

Ramazan Bayramında sağlıklı beslenmek için bir takım kurallara dikkat etmek gerekir:

 

  1. Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlanmalı, kahvaltının en önemli öğün olduğu unutulmamalıdır.
  2. Ramazan öncesinde olduğu gibi öğün sayısı 5-6 öğün olacak şekilde az ve sık olarak düzenlenmelidir
  3. Yemekler kızartma ve kavurma değil, ızgara, fırında haşlama veya buğulama yöntemi ile pişirilmelidir.
  4. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacı ile sebze, salata ve meyve tüketimi arttırılmalı, kırmızı et ve tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  5. Ziyaretlerde sunulan tatlıların tamamını tüketmek yerine,  tadımlık tüketilmeli, mümkünse şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir.
  6. Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmelidir.
  7. Bayram ziyaretlerinde sunulan çikolata şekerleme ve hamurişleri tüketilirken dikkatli olunmalı, yenilen miktar göz önüne alınmalıdır. Bu tür besinlerin çok yoğun miktarda enerji içerdiği için kilo alımına yol açacağı unutulmamalıdır.
  8. Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde1,5 -2lt su tüketimine dikkat edilmelidir. Gazoz, kola, meşrubat gibi gazlı içecekler yerine su, az şekerli kompostolar veya ayran tercih edilmelidir.
  9. Ramazan Bayramı ve sonrası günlük aktivite düzeyi gün içine yayarak artırılmalı, gün aşırı 30-45 dk yürümeli. Bu hareketler hem kan lipidlerini düzenleyecek, hem şeker metabolizmasını, hem de tansiyonu dengeleyecektir.

         

Düzenli yapılan yürüyüş, metabolizmayı düzenler, sindirimi kolaylaştırır, psikolojik olarak kişinin rahatlamasını da destekler.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.