BÖBREK HASTALARI COVID-19 KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNMALI?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Böbrek yetmezliği ve kronik hastalıkları olanlarda COVID-19 enfeksiyonu daha ciddi seyredebileceğini söyleyen Özel Medicana Bursa Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver,’’ Özellikle diyaliz hastaları bağışıklı sisteminin zayıf olması nedeniyle enfeksiyonla mücadele etmekte zorlanabilirler. O yüzden pandemi döneminde haftalık diyaliz programına uyulması, diyaliz yeterliliği, verilen ilaçların aksatılmaması daha bir önem kazanmaktadır. Programlı diyaliz hastalarında diyaliz tedavisinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlar. Böbrek nakli olmuş hastalar tedavi olarak bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanır. Tedavinin aksatılması nakilli böbreğin reddi gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Böbrek nakli olan hastaların ilaçlarına hekimlerinin önerisi doğrultusunda devam etmeleri gerekmektedir’ ’dedi.

Özel Medicana Bursa Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver böbrek hastalarındaki mevcut yüksek riskten dolayı dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralıyor;

  • Diğer insanlarla güvenli mesafeyi korumaya mutlaka dikkat etmek
  • Topluluk içerisinde hasta olduğunu gördüğünüz insanlardan uzak durmak ve her türlü teması sınırlandırmak
  • Sık sık elinizi yıkamak
  • Uyku düzeninizi aksatmamak
  • Ağır fiziksel aktiviteden kaçınmak
  • Beslenmenizi aksatmamak
  • Kalabalıklardan mümkün oldukça kaçınmak
  • Gerekmedikçe evden dışarı çıkmamaktır.

Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver, ‘’Böbrek hastalarının bir kısmıda otoimmun hastalıklara bağlı olan kronik böbrek hastalarıdır. Bu hastalıklar arasında lupus, IgA nefropatisi, membranöz glomerulonefrit, fokal segmental glomeruloskleroz gibi protein kaçağı ve böbrek yetmezliği yapan hastalıklardır. Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde böbrek hasarı sonucu kronik böbrek yetmezliğine yol açarlar. Bu hastalar genellikle tedavilerinin bir parçası olarak bağışıklık sistemini baskılayan kortizon gibi ilaçlar kullanırlar. Hekime danışmadan tedavinin sonlandırılması böbrek açısından istenilmeyen sonuçlara yol açabilir. Börek yetmezliğinin gelişmesi, ilerlemesi ya da hemodiyaliz ihtiyacının oluşması gibi. Bu hastalar yukarda saydığımız önlemlere diğer insanlardan daha fazla özen göstermelidir’’ dedi.

Uz. Dr. Burak Canver, diyaliz hastaları diğer böbrek hastalarından farklı olarak mevcut hemodiyaliz takviminden dolayı haftada 2 veya 3 gün hemodiyaliz merkezine gitmek zorunda olduklarını belirterek bu hastaların toplum içerisine girdiklerinde yukardaki sayılan önlemlere ek olarak şunları kaydetti;

  • Seyahat sırasında mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınmaları
  • Maske takmaları
  • Diğer insanlarla güvenli mesafeyi korumaları
  • Her temas sonrası ellerini sabunla yıkamaları ya da dezenfektanlarla temizlemeleri önerilir.

Bütün önlemlere rağmen ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı şikayetleri olan hastaların hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları ve sağlık personelinin direktiflerine uymaları gerekir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.