BÖBREK TAŞI TEDAVİSİNDE SON TEKNOLOJİ CİHAZI ESWL (TAŞ KIRMA)

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Taşın günümüz de tam olarak oluş nedeni bilinmemektedir. Taşın oluşmasında idrarın süperstüre (doygun) olup kristalize olması, idrarda inhibitör maddelerinin (kristallerin bir araya gelmesini engelleyen maddeler: sitrat, pirofosfat..gibi) miktarının az olması ve idrarda yoğunlaşan kristallerin birleşerek çökmesi etkilidir.

Böbrek taşı genellikle, Ailesinde ve yakın akrabalarında böbrek taşı olanlarda(genetik), 20-40 yaş arasında olanlarda(erkekte 3/2 daha fazla), Devamlı ilaç alanlarda (diüretik, antiasit, tiroid hormonu), Tek böbreği olanlarda, Az su içenlerde, Sıcak ortamda yaşayanlarda, Az hareket ve bol proteinli kalorili, az lifli beslenen kişilerde, Gut ,hiperparatroidizmde ,İleostomili hastalarda, (örneğin Crohn’s hastalığı) bir çok metabolik hastalıkta görülebilir. Hastaların büyük bir kısmında belirgin bir neden bulunamamaktadır. Böbrek taşlarının %90’nı 4 mm’nin altındadır. Hafif ya da şiddetli ağrıyla veya hiç belirti vermeden kendiliğinden düşebilir. Tedavi gerektiren taşlar, bütün taş olguları içinde sadece % 10’dur. Bunlar klinik şikayetlerle ortaya çıkabileceği gibi, tesadüfen muayene esnasında da ortaya çıkabilir. Şiddetli belden başlayıp kasıklara yayılan ağrı, Bulantı kusma, Karında gaz, şişkinlik idrarda kanama, sık idrar yapma isteği gibi sıkıntılar var ise hekime başvurmak gerekir. Eğer klinik şikâyet ve böbrek dokusuna zarar vermiyorsa, takip edilebilir. Tespit edilen taş, 4mm’denküçükse genelde kendiliğinden düşer. Daha büyük taşlara ise tedavi gerekir. Medikal tedavi yani Analjezik antibiyotik verilebilir.

ESWL (Vücut dışından ses dalgalarıyla taşı kırma): Hastanemizde böbrek taşlarının tedavisinde son teknoloji olan ESWL cihazı kullanılarak, anestezi uygulamadan ağrısız, sancısız tedavi olanağı sunulmaktadır. ESWL adı verilen cihaz vücut dışından taşın olduğu bölgeye “sadme dalgaları” göndererek taşlara ulaşır ve bu dalgalar yardımıyla taşları kırar. Böbrek taşı kırma cihazı son derece gelişmiş bir cihazdır. Taş kırma cihazı olan ESWL( extracorporeal shock wave lithotripsy) vücut dışından ses dalgaları göndererek böbrek taşına ulaşır ve onları kırarak küçük parçalara ayırır, küçük parçalara ayrılan taslar idrar yoluyla vücuttan atılır. Taş kırılma işleminin ardından taşı idrar yolu ile atmak için bol miktarda sıvı tüketmek gerekmektedir.

Sezer Sevinçler

Sezer Sevinçler

10 Şubat 1979 Yalova Doğumlu, Bilgisayar mühendisi, Gazeteci,

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.