BOTOKS NEDİR?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Botoks bilinenin aksine yılan zehiri değil bir ilaçtır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Şaşılık tedavisi yapılırken tesadüfi olarak çizgileri düzelttiği fark edilince estetik dermatolojide de kullanılma girmiştir. Kasların çalışmasını bloke ederek etki eder. Kaş çatılamayınca kaş arası çizgisi kaybolur. Alın kaslarınız çalışmayınca alın çizgileri yok olur. Gülünce göz kaslarınız fazla çalışmayacağı için kazayağı çizgileri gider.

Botoks nasıl etki eder?

Botoks mimik hareketlerine bağlı kırışıklık azaltma, kaş kaldırma, yüzdeki sarkmaların azaltılması ve bölgesel aşırı terleme tedavilerinde uygulanmaktadır. Botoksun kasların çalışmasını azaltma etkisi kalıcı değildir. Yaklaşık 3-5 ay sonra yeni sinir kas yapısı gelişerek kas hareketi tekrar başlamaktadır.

Botoks kimlere uygulanabilir?

Botoks 20-65 yaş aralığında şikayetleri olan herkese yapılabilir.

Botoks hangi kozmetik yakınmalarda uygulanabilir?

Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları, göz çevresi kırışıklıkları, boyun bölgesi kırışıklıkları, yanak sarkmaları,  yüz inceltme ve koltuk altı, el ve ayak terlemeleri gibi durumlar için kullanılabilmektedir.

Botoks uygulaması ne kadar süre alır?

Botoks işlemi kısa bir sürede yapılır. Tedavi yapılan bölgede belli noktalara çok küçük iğneler ile çok az miktarda cilt altına uygulanır.  İğne yapılan yerlerde mercimek büyüklüğünde şişlikler oluşabilir. Bu şişlikler yarım saat sonra geriler.

Botoks ne sıklıkla yapılmalıdır?

Botoks 4-6 ayda aralıklar ile tekrar edilebilir.

Botoks uygulamasında ağrı veya acı hissedilir mi?

Çok küçük dozlarda botoks çok küçük ve ince iğnelerle kırışıklıkların düzeltileceği alanlara uygulanması nedeniyle ağrı veya acı hissi çok az olabilir. Bu nedenle anestezi gerekmez. Uygulama esnasında buz uygulama bu şikayetleri azaltmada faydalı olabilir.

Botoks tedavisinin sonuçları ne zaman görülür?

Botoksun beklenen etkisi hemen görülmez. Yapıldıktan yaklaşık 3 gün sonra başlar ve ortalama 8-10 günde tam olarak kendini gösterir.

Botoks yapıldıktan sonra ne zaman kontrol edilmelidir?

Botoks yapıldıktan yaklaşık 1-2 hafta sonra kontrol yapılıp yetersiz olan bölgeler veya asimetriler düzeltilir.

Botoks tedavisinin etki süresi ne kadardır?

Botoks işlemi yapılırken doz ayarı yapılan bölge, kas kitlesinin büyüklüğü, kırışıklık miktarı, botoks tedavisine daha önce verilen cevaba göre yapılmalıdır. Tedavi etkinliği ortalama 4-6 ay devam etmektedir. Botoksun etkisi azalırken çizgiler hafifleyerek tekrar ortaya çıkabilir. Tabiki eskisi kadar derin ve belirgin olmaz. Botoks ürünleri tüketilirken serum fizyolojikle sulandırılmalıdır.  Sulandırma işlemi sonrasında botoks buzdolabında muhafaza edilmelidir. Sulandırma işleminden sonra bir ay kadar etkinliğini korumaktadır. Ancak yinede etkinliğinin azalmaması için 48 saat içerisinde uygulanması tavsiye edilir.  On günden fazla bekletilen botoksun etki süresi kısalmaktadır.

Botoks işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

İşlem yapıldıktan sonra 4 saat kadar yatmamalı ve öne doğru eğilmemelidir. Enjeksiyon yapılan bölgelere masaj yapılmaktan kaçınılmalıdır.

Botoks kimlere uygulanmaz?

Ca kanal blokeri (tansiyon ilacı), siklosporin alanlarda botoks etkinliği düşer. Kas hastalığı bulunanlara, hamile ve emzirenlere, botoks yapılacak alanda enfeksiyon ve ekzema olması durumunda uygulama yapılmaz. Bazı insanlarda mimik çizgileri dinlenme halinde dahi belirgindir. Bu grup kişilerde dolgu işlemleri botoks tedavisine göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Çünkü botoks harekete bağlı çizgiyi giderir. Hareket olmadığı halde var olan derin çizgilere botoks yetersiz kalır bu yüzden bu tür çizgilere dolgu uygulanmalıdır. Hastaların yaşları 65 yaş üzerinde ise kasları gevşediği için botoksun tedavi edilecek kas yerine başka yerlerdeki kaslara geçme olasılığı artar. Böylece kaş ve göz kapağı düşüklüğü ihtimali artar. Bu sebeple 65 yaş üzeri botoks yaparken dikkatli edilmeli veya yapılmamalıdır.

Botoks uygulamasının yan etkileri nelerdir?

Botoks uygulamalarının yan etkisi çok azdır. Pek çok hasta tedaviden sonra günlük yaşamına ve işlerine dönebilir. En çok işlemden sonra ertesi gün geçici morluklar görülebilir. Botoks yapıldıktan sonra kaşlarda ve yüzde asimetri oluşabilir. Bu işlemden bir hafta sonra yapılan kontrolde kolayca giderilmektedir. Göz çevresi ve alın işlemlerinde geçici kaş, gözkapağı düşüklüğü, çift görme gibi yan etkiler olabilir. Çok nadir olan bu yan etkiler 1-2 ay içerisinde kendiliğinden geçer. İşlemin etkisinin geçmesini beklerken özel göz damlaları kullanılarak yan etkilerin verdiği rahatsızlıklar giderilebilir.         Botoksun kaş arası ve alın uygulamaları sonrasında kaşlar yükselir. Bu durum kişinin kaş yapısı ile alakalıdır. Kaşların yükselmesi genç ve dinamik bir görüntü verebilir. Ancak bazılarında kaşlar gereğinden fazla yükselerek rahatsız edici bir görünüme sebep olabilir. Botoks öncesi alın hareketi yaptırılırsa kaşların ne kadar yükseleceği önceden anlaşılır.

Botoks uygulaması bazen etkisiz olabilir mi?

Bazen uygulanan botoks etkisiz kalabilir. Fabrikadan çıkıp kliniğe gelirken transportu sırasında dışarda uzun süre kalması durumunda ilaç etkisini kaybedebilir. Bazen yapılan botoksun dozu yetersiz olabilir. Özellikle erkeklerde kaş arası çizgilerinde yüksek dozlar gerekebilir.  Botoksa karşı antikor gelişerek işlem etkisiz olabilir. Kozmetik işlemlerde antikor gelişmemesi için 3 ay aralıklardan az sürede işlem yapılmamalı ve çok sık düzeltme işlemi yapılmamalıdır.

Botoks işleminden önce nelere dikkat edilmelidir?

Aspirin ve ağrı kesiciler, kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, gingko, sarımsak, ginseng, ekinezya, balık yağı,  vitamin C ve vitamin E kullanan kişilerde morarma riski daha yüksektir. Tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların kesilmesinde fayda vardır.

Botoks diğer cilt yenileme yöntemleri ile birlikte kullanılabilir mi?

Botoks dolgu işlemi ile birlikte yapılarak çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Botoks radyofrekans, prp, mezolift, lazer gibi cilt yenileme uygulamalarından sonra yapılarak tedavilerin etkinliği artırılabilir. Botoksun bu işlemlerden sonra yapılması daha doğru olur. Nedeni ise cilt yenileyici işlemler botoksun etki süresini kısaltabilir.

Medikal Estetik ve Güzellik Merkezimizde Dermatoloji Uzmanımız Uzm. Dr. R. İsmail ENGİN, Kimyasal Peeling dışında, PRP, Saç Mezoterapisi, Mezolifting, Dolgu, Botox, Dermaroller ile medical tedavi, Komedon Tedavileri, Aqua Glo Cilt Bakımı gibi işlemler de yapmaktadır.

Sezer Sevinçler

Sezer Sevinçler

10 Şubat 1979 Yalova Doğumlu, Bilgisayar mühendisi, Gazeteci,

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.