BUNYON ÖNLENEBİLİR Mİ?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. İsmail KALKAR, başparmak etrafında oluşan şişliğe verilen isim olan “Bunyon (halluks valgus)” hakkında bilgi verdi.


Ayaklarımızda görülen birçok problemin kaynağı aşırı veya uygunsuz basınç ve sürtünmedir. En sık rastlanan sebep ayağa uygun olmayan, ayak başparmağını doğal olmayan bir pozisyonda sıkan özellikle dar, sivri burunlu ayakkabıların uzun süre giyilmesidir. Bu aşırı ve uygunsuz basınç sonrası ayak başparmağımızın dış kısmında bir şişlik oluşur.  Bu şişlik sıklıkla “bunyon” olarak adlandırılabilmektedir.

 

Bunun yanı sıra bunyonlar artrit ve çocuk felci gibi hastalıklarda da oluşabilirler. Uygunsuz ayakkabı kullanımının devam etmesi ve  genetik durumlara da bağlı olarak bunyon ile birlikte halluks valgus dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Normalde ayak aksına paralel ve düz durması gereken ayak başparmağı, Halluks Valgus’ ta ayak dış tarafına doğru yön değiştirir ve döner.  Halluks valgus, deformitenin derecesine göre oluşan ağrı ve şişlik ile belirti verir. Bununla birlikte zaman zaman kızarıklık da oluşabilmektedir. Zamanında önlem alınmaz veya tedavi edilmez ise başparmak ikinci parmağın altına kayabilir ve başparmağın üzerine çıkan ikinci parmağın sırtında sürekli ayakkabı basısına bağlı ciddi nasırlar oluşabilir. Hastalığın başlangıç döneminde giyilen geniş taraklı, yumuşak derili, 2-3 cm’ yi aşmayan topuklu ayakkabılarla deformitenin ilerlemesi büyük ölçüde engellenebilir. Buna rağmen bunyon yastıkçıkları, gece atelleri, tabanlıklar, parmak arası makaraları gibi ortezler deformiteyi düzeltemezler.

 

Tüm yöntemlerin denenmesine rağmen ağrı iyileşmiyorsa cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir.
Bunyon cerrahisinden sonra büyük çoğunlukla ağrının çok hızlı bir şekilde azalmasıyla birlikte baş parmakların hizasında anlamlı bir düzelme gerçekleştiği gözlenir. Bunyonların en önemli oluşum nedeni giyilen ayakkabılar olduğundan, ameliyat sonrasında aynı sorunun tekrar oluşmaması için dikkatli olunmalıdır.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.