Çerkez Sürgünü Yalova’da Anıldı

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Haber&Foto: Erhan ERDOĞAN

Yalova Çerkez Birliği tarafından Büyük Çerkez Sürgünü’nün 150. yıldönümü nedeniyle bir anma programı düzenlendi.

Rusya’nın işgaline karşı direnen ve bu mücadele esnasında bir milyona yakın insanını kaybederek Osmanlı Devleti topraklarına sürgün edilen Çerkezler, soykırım ve sürgünü 150. yıldönümünü Yalova’da da andı. Yalova Çerkez Birliği tarafından düzenlenen etkinlik Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde gerçekleşti. Burada grup adına Çağatay Açıkel, Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun Çerkez Soykırımı ve Sürgünü’nün 150. Yıldönümü nedeniyle hazırlamış olduğu 150. Yıl Bildirgesi’ni okudu. Bildirgede şu ifadelere yer verildi:

“21 Mayıs 2014, Çarlık Rusyası’nın kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda Çerkez halkına uyguladığı soykırım ve sürgünün 150. yıldönümüdür. 21 Mayıslar insanlık tarihindeki en büyük trajedilerden birinin anıldığı gündür. Çarlık Rusyası’nın ‘etnik temizlik’ kararı ile 1 milyon 500 bin civarında Çerkez, yurtlarından kopartılarak Osmanlı topraklarına gönderilmek üzere, Tuapse, Soçi ve Sohum gibi liman kentlerine toplandı. Yüz binler gemilerle başta Varna, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı kentlerine hırçın Kara Deniz üzerinden nakledildi. Köhne gemilerle yola çıkarılan atalarımızın yaklaşık üçte biri, yollarda ve yerleştirildikleri bölgelerde, hastalık, açlık ve kötü yaşam koşulları nedenleri ile hayatlarını kaybetti. Osmanlı topraklarına ulaşabilenler, belli bir iskan politikası çerçevesinde, geniş Osmanlı coğrafyasına dağıtıldı. Çerkez Soykırım ve Sürgünü, insanlık tarihinin en acı ama en az bilinen trajedilerinden birisidir. Çerkez halkının tüm dünyada dağınık şekilde asimilasyona maruz kalması, Çarlık Rusya’sının uyguladığı ‘etnik temizliğin’ sonucudur. Çerkezler, yaşadıkları tüm ülkelerin, özellikle, Rusya ve Türkiye’nin çağdaş ve güçlü ülke olması için her zaman önemli katkılarda bulunmuşlardır. Çerkez kimliğine ve varlığına gösterilecek saygı, bu konudaki çabaların artarak devam etmesini sağlayacaktır. Çerkezler, aynı zamanda Rusya, Kafkasya, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde yaşayan akrabaları ile birlikte, bu ülkeler arasında bir barış köprüsüdür ve öyle de kalmak istemektedir. Çerkezler geçmişi unutmadan hem kendileri ve hem de diğer halklar için onurlu bir gelecek istemektedir.”

Buradaki etkinliğe Kafkas kökenli olan Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Özsümer de katıldı.

Grup ardından yürüyerek İDO Kartal İskelesi’nden denize çelenk ve karanfiller attı. Denize çelengi Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar ve Yalova Çerkez Birliği Başkanı Sabahattin Erbakış attı.

Anma programı daha sonra Yalova Merkez Camisi’nde soykırımda ölen Çerkezler ve Soma’daki maden kazasında hayatını kaybedenler için mevlit-i şerif okundu. Ardından da ikram dağıtıldı.

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.