ÇİFTLİKKÖY BELEDİYESİNE ÖNEMLİ İSTEK

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu adına temsilcisi Nihal AYDIN’ın Sahipsiz Hayvanların Trafik kazaları, Sağlık Sorunları, Yaralanma Ve Acil Durumlar İçin Her Türlü Mağduriyetlerinin Giderilmesi Konusunda ”Veterinerlik Hizmet Alımı” Yapması Talebinde bulunduklarını yazılı açıklma ile bildirdiler.

Nihal AYDIN yaptığı açıklamada; ” KONU : Çiftlikköy Belediyesinin 5199 Sayılı Kanun Belediye Görev Tanımında Yer Alan Görevi ;Sahipsiz Hayvanların Trafik kazaları,Sağlık Sorunları,Yaralanma Ve Acil Durumlar İçin Her Türlü Mağduriyetlerinin Giderilmesi Konusunda ”Veterinerlik Hizmet Alımı” Yapması Talebimiz Hk..
YASAL DAYANAK: 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği, İçişleri Bakanlığı İl Özel İdare ve Belediye Hizmetlerinde Gönüllü Katılım Yönetmeliği ,Belediyeler Kanunları

 

BİLGİ VE DAĞITIM : Bimer ,Orman Su İşleri Bakanlığı ,İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ,İl Mahalli İdareler Müdürlüğü ,Yalova Belediye Başkanlığı,Valilik , Kaymakamlık, Ak Parti Yalova İl Başkanlığı,Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ,Basın Kuruluşları ,Hayvan Hakları Savunucuları

Çiftlikköy Belediye Başkanlığına,
5199 Sayılı Kanun Madde-7 (a),(ç) hükümleri ile belediyelere yapılan görev tanımında ,belediyenin hayvan refahı için her türlü hizmeti ve tedbiri sağlaması öngörülmektedir. 
Belediyenizin mevcut Veterinerlik Hizmetleri Biriminin veteriner hekim başta olmak üzere personel sayısının yetersizliği nedeni ile ilçenizde kısırlaştırma operasyonları olması gereken seviyede yapılamamakta ve personel yetersizliğinden dolayı ilçede 24 saat Veterinerlik hizmeti sağlanamamaktadır.
Buna ek olarak hasta ,yaralı ,trafik kazalı ve acil tıbbı müdahaleye ihtiyaç duyan sahipsiz hayvanlar için belediyenizin hizmet alımı yaptığı anlaşmalı bir veteriner kliniği bulunmamasından dolayı hayvanlar acı içince can vermektedirler.
Bu hayvanlara ancak gönüllülerin sınırlı imkanları ile müdahale yapılabilmektedir.
Hasta, ağır yaralı ,trafik kazasi gecirmis, kanlar icindeki hayvanların olduğu yerde acı içinde ve eziyet çekerek kaderlerine terk edilmesi ,kanununun belediyeye tanımladığı görevlerin yerine getirilmemesinden ötürü ihlal edilmesinin yanı sıra,hayvana ”merhamet” edilmesini onların korunup ,kollanmasını öngören İslam dinimize,vicdana ve ahlaka aykırı bir durum teşkil etmektedir.
 
Bu bağlamda ;
1-) Belediyeniz bakımevinde 7 gün ,24 saat Veterinerlik Hizmeti ve tedavi verecek koşulların oluşturulması,
2-) Bakımevinde 7 gün 24 saat hizmetin sağlanması dışında ,ilçede yaşayan sahipsiz hayvanların  sağlık sorunlarına ve acil durumlarına yönelik ek olarak, Veteriner Hekimler Odası ile isbirligi yapılarak, oda üyesi olan tam teşekküllü özel veteriner klinikleri ve acil durumlar için araç desteği sağlanıp, “24 SAAT TAM ZAMANLI HİZMET ALIMI “ anlaşması yapılmasını talep ediyoruz.
Sahipsiz hayvanlara yönelik tüm hizmetlerin sağlanması, her türlü mağduriyetlerinin giderilmesi konularında 5199 Sayılı Kanun hükümleri ve Madde -7 de ”Belediyelere” tanımlanmış görevler ve buna ek İçişleri Bakanlığı İl Özel İdare ve Belediye Hizmetlerinde Gönüllü Katılım Yönetmeliği Madde-5 hükümleri ile de tüm bu hizmetlerin,gönüllü eşgüdümü ile sağlanması konuları yasal hükümdür.
Bu kanun gereği, belediyenizin görevlerini içeren yasa maddelerinin yerine getirilmemesi halinde ilgili bakanlıklardan ”Belediyenin Görev İhmalinden” dolayı soruşturma talep edileceğinin bilinmesini ister ,müracaatımıza ve taleplerimize ilişkin tarafımıza 4982 ve 3071 sayılı yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.” dedi.

 

 

Ek… Belediyelerce uyulmasi gereken ILGILI KANUN MADDELERI

________________________________________________________
Hayvanları Koruma Kanunu HAYVANLARI KORUMA KANUNU
Kanun No. 5199        Kabul Tarihi : 24.6.2004
Genel Hükümler  BİRİNCİ BÖLÜM

 

 

MADDE 1. – Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

MADDE  4. – Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:
a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.
b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz  hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi  yaşamları desteklenmelidir.
c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
d) Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla,  sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır.
j) Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır.
MADDE 7 – (1) Belediyeler;

a) Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerinin kayıt altına alınmasıyla,
ç) Bölge ve mahallerindeki, özellikle köpekler ve kediler olmak üzere, sahipsiz hayvanların bakımları, aşılarının yapılması, işaretlenmesi ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması, kısırlaştırılması, alındığı ortama geri bırakılması ve sahiplendirilmelerinin yapılması için hayvan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetlerde yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile belediye veteriner hekimlerinin koordinasyonunun sağlanmasıyla,
d) Sahipsiz hayvanların beslenmesi amacıyla, bölgesinde bulunan lokanta, işyeri ve fabrikaların sahiplerinin uygun görmesi halinde işletmelerinde ve mutfaklarında oluşan hayvan beslemeye elverişli besin maddelerinin toplanmasıyla,

MADDE 21 – (1) Toplanilan sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar asagidaki esaslara gore bakilir:
d) Sahipsiz hayvanlara besleme odağı kurmakla görevlendirilmiş belediyeler, gonullu kuruluslarla isbirligi icerisinde besleme odaklari kurar ve hayvanlarin beslenmesine yardimci olur. Hayvanlar, hicbir suretle ilgili belediye sinirlari disindaki bir ortama, ormanlik alana veya diger yaban hayati yasam alanlarina birakilmaz.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.