ÇOCUĞUNUZ ALTINI ISLATIYORSA CEZALANDIRMAYIN, DESTEK OLUN

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halidun Bedri YÜCEL, fizyolojik ve psikolojik sorunlar nedeniyle altını ıslatan çocukları cezalandırmak yerine velilerin onlara destek olması gerektiğini vurgulayarak tedavisi hakkında bilgi verdi.

“ 2 – 4 yaş arası çocuklar genelde idrarını hem gece hem de gündüz tutabilir. Altını ıslatma çoğunlukla mesane gelişimindeki gecikmenin sonucunda oluşur ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalır. Altını ıslatan çocukların % 80-90′ ında genetik yatkınlık vardır. Bu çocuklar genelde bebeklikten itibaren altını ıslatır ve bu durum gelişimsel gecikmenin sonucudur. Hastaların yaklaşık % 20-25′ i arada en az altı aylık kuru bir dönem geçirdikten sonra tekrar altını ıslatan çocuklardır. Bu durum en sıl 5-8 yaşları arasında görülür ve nedeni konusunda daha çok psikolojik etmenler söz konusudur.

Altını ıslatma sorunun altında, çok az bir hasta grubunu ilgilendirmekle birlikte patalojik nedenler yatabilmektedir. Bu nedenleri anlayabilmek için biyokimya analizleri, idrar tetkikleri, göüntüleme yöntemleri, voiding, EEG ve MR tetkikleri yapılabilmektedir. İlaç tedavisi tüm sebepler gözden geçirildikten sonra ortaya çıkarılan nedene yönelik olmalıdır. Bu sorunun çözümünün temelinde ailenin anlayışı ve desteği yatmaktadır. Bu amaçla çocukla sıcak bir ilişki kurulması, problemin çözüleceğine dair çocuğa güven vermek ve çocuğun hissettiği suçluluk duygusunu gidermeye çalışmak çok önemlidir. Çocuklara altını ıslatmanın kendisinden çok, ailelerin ve toplumun yanlış tutumları zarar verir. Bu tür tutumlar, çocuklar üzerinde etkisi ömür boyu sürecek izler bırakabilmekedir. Altını ıslatan çocukların fizyolojik bir gelişme gecikmesi yaşadığı ve ailenin temel görevinin çocuğun benlik saygısı zedelenmeden bu sorunu atlatmasını sağlamak olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ilaç kullanımı ile birlikte psikolojik ve sosyal desteğin devamlılığı önemlidir. 5-6 yaşından önce tedaviye başlamak nadirdir. Bu yaşlardan daha küçük alt ıslatma sorunu olan çocuğu olan ebeveynlere problemlerine çözüm bulmak için psikoeğitim desteği verilir. Fakat 6 yaşından büyük olanlar daha aktif yardıma ihtiyaç duyarlar. Bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir tedavi planı yapılması gereklidir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.