ÇOCUKLARDA SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT!!!

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Yalova Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Aydın Onar, kış mevsiminde özellikle bebek ve çocuklarda sık rastlanan soğuk algınlığı ve alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi.

 

        Özel Yalova Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Aydın Onar, ‘Çocukluk döneminin kendine özgü rahatsızlıkları bulunur. Anne babaların en yakındıkları konu, çok sık olarak nezle, soğuk algınlığı, grip, gribal enfeksiyon, bademcik/boğaz iltihabı gibi üst solunum yolları enfeksiyon’larına (ÜSYE) yakalanan, orta kulak iltihabı ve/veya sinüzit’in de çoğu zaman tabloya eşlik etmesi ile genel durumu olumsuz etkilenen, okula gidemeyen çocuklarıdır. Bağışıklık sisteminin fazla tepki göstermesi, çocukların kendisini koruyamaması, soğuk aylar, okul ortamı vb. nedenler çocukluk döneminde, yıl içinde ortalama 4-12 kez (oran, kreş ve okul öncesi çocukluk döneminde en yüksektir) üst solunum yolları enfeksiyonu geçirilmesine neden olmaktadır. Bu sayının en aza düşürülmesi için, doktor ve anne babanın özen göstermesi gerekir.’ dedi.

 

Belirtiler ve Bulaşma yolları nelerdir?

 

         Klinik tablo, sonbahar kış mevsimleri boyunca daha sık karşımıza çıkan çeşitli tür virüslerin (en sık rhinovirüs’lerdir) neden olduğu soğuk algınlığı basit burun iltihabı olarak başlar. Çünkü az güneş ışınları, soğuk havanın burun içine olumsuz etkisi, kalabalık, havalanması kötü ortamlar soğuk aylarla ilgilidir. Bakteriler de ikincil olarak, iltihabı şiddetlendirebilir (sinüzit/bademcik iltihabı gelişimi vb.) Boğazda ve genizde tahriş, burun tıkanıklığı, hafif ateş ilk belirtilerdir. Hapşırma, sulu burun akıntısı, boğaz ağrısı, iştah kaybı, baş ağrısı, kulak ağrısı, öksürük de olabilir. Bulaşması, havadan damlacıkların solunumu ile veya el sıkışma, öpüşme gibi direkt temas ile olur. 24-72 saat içinde hastalık belirtileri başlar. İyileşme dönemi 10-14 gün sürer. Nadiren laboratuar (kan testi, boğaz kültürü) veya radyolojik (sinüs filmi) incelemeler istenir.

 

Soğuk algınlığı (nezle) ve grip/gribal enfeksiyon arasındaki fark nedir?

-Soğuk algınlığı, basit burun iltihabıdır.

-Grip, influenza adı verilen virüsün neden olduğu ağır bir enfeksiyondur. Vücutta kas eklem ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, ateş belirgindir.

-Gribal enfeksiyon ise gribe benzer şikayetlerin neden olduğu bir durumdur, farklı virüsler sorumludur.

 

Nasıl korunmalıyız?

-Çocukların soğuk rüzgârlı ortamda uzun süre kalmamaları sağlanmalıdır.

-İyi giyinmeleri, iyi beslenmeleri, iyi uyumaları sağlanmalıdır.

-Eller sık olarak yıkanmalıdır.

-Enfeksiyon geçiren kişilerle öpüşmemeli, tokalaşılmamalıdır.

 

Grip Aşısı: Sadece grip virüsüne karşı (geçen sene salgın yapmış virüslerden hazırlanır) etkilidir. Koruyuculuk %50-80 oranındadır. Bir yıl için koruma sağlar. Bağışıklık sistemi düşük olan, kronik hastalığı olan çocuklarda tercih edilebilir. Aşının Eylül sonu, Kasım ortası dönem içinde yapılması uygun olur. Grip aşısının, solunum yolları enfeksiyonu yapan (influenza virüsü dışında) yüzlerce virüse karşı koruyuculuğu yoktur.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.