ÇÖPLERİMİZ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

İlk öğretilerimizde bireysel temizlik, tertip anlatılmış, çevre ve tabiata da özen göstermenin önemi hep vurgulanmıştır. Bunu büyüklerimizden öğrendiğimiz gibi bizden sonraki nesillere de aktarmaya çalışmışızdır hep.

Apartmanlar ve kalabalık kent yaşamının ağırlık kazandığı günümüz şartlarında çevreyi korumanın da zorlaştığı gün gibi ortadadır. İnsanoğlunun doğaya ve diğer canlılara karşı yalnızca kendini düşünen acımasız ve savurgan davranışı çevre şartlarının giderek yok olmasına yol açmaktadır. Toplumun yaşam standardını yükseltmek adına üretilen her ürün de sonuçta atık dağları olarak doğaya bırakılmaktadır. Ürettiğimiz atıkları azaltıp, geri dönüşüme kazandırabilirsek çevreyi bir o kadar korumuş ve uzun süre kullanılabilir hale getirmiş olacağız.

Çöplerimizi tek poşete tıkıştırıp sokak başındaki büyük konteynerlere atıyoruz.  Belediye temizlik ekipleri de bunları topluyor.

SONRA NELER OLUYOR?

Güncel olmayan verilere göre Türkiye’de günde ortalama 70 Bin ton civarında çöp toplanıyor. Bu hizmeti yerel yönetimler, belediyeler gerçekleştiriyor. Yasal dayanağı ise;

Çevre Kanunu,

5393 Sayılı Belediye Kanunu – 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 6360 Sayılı kanunlardır.

Belediyeler bölgelerinde bulunan büyük alanlarda çöpleri toplayıp sonra da imha işlemine başlıyor. Günde kişi başına 1 – 1,17 Kg çöp üretildiğini düşünürseniz bu kadar büyük bir işlemin nasıl yapıldığı hayallere bile sığmayacak boyuta gelecektir. İmha işlemi ‘’yakma’’ ve ‘’derin çukurlara gömme’’ yöntemleri ile yapılmakta.Çöp dağlarının yok edilmesi işleminde ‘’önceden ayrıştırılmış atıklar’’ın geri dönüşüme gönderilmesi büyük uygulama kolaylıkları sağlayacaktır. İşte bu noktada bizlere düşen sorumluluklar bulunmaktadır.

ÇÖP NEDİR?

İşlevini yitirmiş ve kullanılamaz hale gelmiş her türlü materyale çöp adı verilmektedir. Çöplerin çevreye zarar vermemesi için ayrıştırılması ve geri dönüşüme hazır hale getirilmesi gerekmektedir.Geri dönüştürülebilen hiçbir şey de artık çöp değildir.

BİREYSEL SORUMLULUĞUMUZ  – ÖNCE EVDE AYRIŞTIRALIM 

-Yaş Çöpler                      :  Yiyecek artıkları, yeşil sebze/meyve, doğrama aşamasından sonra kalanlar,

-Kartonlar                        :   Süt, meyve  suyu kutuları, yoğurt kapları, yumurta kutuları  (Geri Dönüşüme uygundur)

– Pet Şişeler                     :    Geri dönüşüme uygundur,

– Cam Şişeler                   :     Geri dönüşüme uygundur,

– Teneke Kutular             :     Kesici özelliği dolayısı ile mutlaka ayrı saklanmalıdır.

AYRI  KUMBARALARA  ATALIM 

– Çöplerin tek bir poşete biriktirilmeden ayrıştırma işleminin öncelikle evde yapılması,

– Evde ayrıştırdığımız çöplerin belediyelerce belirli yerlere konmuş olan ve üzerinde geri dönüşüm cinsi belirtilmiş kumbaralara ayrı ayrı atılması,

İki adımda bir, köşe başı çöp bidonları, kutuları, cinslerine göre atık biriktirme kumbaralarının yer aldığı sokaklarımızı ‘’kırılmış bira şişelerinden’’ , çıtlanmış ‘’çekirdek / ayçiçeği kabukların’’dan koruyalım. Bunları her gün süpürüp temizlemeye uğraşan, çalışan insanların kişisel hizmetlimiz olmadığını lütfen hep hatırlayalım, hatta sokakları kirletmeden önce bile hiç unutmayalım.

Temiz ve sürdürülebilir bir dünya ve çevrede sevgi ile kalın….

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.