DAHA AZ GÖRÜLMEKLE BİRLİKTE RİSK OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Jale BAYKAL, geçmiş dönemlerde büyük tehdit oluşturan lakin günümüzde uygulanan yaygın aşılama uygulamaları ile görülme sıklığı azalan “Kabakulak” hakkında bilgi verdi.

            “ Kabakulak, Paramyxovirus (MUMPS) denilen bir virüsün neden olduğu, tükürük bezlerinin iltihabı ile kendini gösteren akut, bulaşıcı viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Başta boynun iki yanında kulak memesinin hemen altında bulunan  parotis bezi olmak üzere tükürük bezlerinde ağrılı şişme ile ortaya çıkar ve virüsü taşıyan kişinin konuşma, öksürük ve aksırması sırasında çıkan tükürük damlacıkları yoluyla veya tükürükle kirlenmiş eşya yoluyla bulaşır. Virüs, vücuda ağız ve burun yoluyla girdikten sonra kan yolu ile vücutta yayılmaktadır.

 

Kabakulak, halsizlik ve ateşle başlar, baş ağrısı, iştahsızlık, tükürük bezlerinde hassasiyet, çene civarında ve kulak altında ağrı ve şişlikle seyreder. Erken dönemlerinde ağrıya ek olarak tek veya çift taraflı tükürük bezlerinde hızlı gelişen şişlik olur ve zamanla kulak kepçesi, yukarı ve dışa doğru yer değiştirir. Şişen alan gergin ve ağrılıdır. Tükürük bezlerindeki şişmeyle beraber hafif ateş de olabilir. Kabakulak, ergenlik öncesi çocuklarda testis ve yumurtalık iltihabına neden olabilmektedir. Nadiren de olsa beyin zarı ve dokusu ile pankreas iltihabına da yol açabilir.

 

Kabakulak enfeksiyonlarında destekleyici tedavi uygulanır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar hastayı rahatlatır. Yatak istirahatı faydalıdır. Kabakulaktan korunmada aşılar oldukça etkilidir. Bu aşılar (kızamık – kabakulak), (kızamık – kızamıkçık- kabakulak) şeklinde olup Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan aşı takvimine göre on birinci ayındaki bebeklere ve ilkokula yeni başlayan çocuklara uygulanır. “

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.