ERKEN ERGENLİĞİN SAKINCALARI VAR MI?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

ERKEN PUBERTENİN SAKINCALARI VAR MI?

Özel Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nilgün Esma YANKUTAN, “Erken Puberte – Erken Ergenlik” hakkında merak edilen detayları açıkladı.

“ Puberte dönemi, ergenlik (bluğ çağı) demektir. Kız çocukları bu döneme ortalama 9 – 10 yaşları arasında girerler ve bu süreç 20-21 yaşlarına kadar devam eder. Kızlarda bu dönem erkeklere göre 2 yıl önce başlar. Ortalama 11-15 yaşları arasında ergenlik çağı değişiklikleri başlar. Puberte döneminde öncelikle göğüsler gelişir. Bunu pubik kıllanma (östrojen ve androjen) ve koltuk altı kıllanması takip eder. Son olarak adet görme başlar. Kızlarda 9 yaşından önce ergenlik bulgularının başlaması erken puberte (erken ergenlik) olarak değerlendirilir. En sık görülen şekli meme gelişiminin olmasıdır. 14 yaş tamamlandığı halde ergenlik belirtilerinin başlamaması durumu ‘gecikmiş ergenlik’ olarak değerlendirilir. Kızlarda 16 yaşına kadar adet kanaması olmamışsa mutlaka doktora muayene olmalıdır.

Kızlarda görülen gerçek erken ergenlik olgularında sıklıkla bir neden bulunamamaktadır. Ergenliğe girişle beraber olan kızlarda östrojen artışı, kemikteki büyüme kıkırdaklarının hızla kemikleşmesine ve başta büyüme hızlansa da daha sonra büyümenin durması ile boy kısalığına neden olmaktadır. Ayrıca psikolojik bozukluklara yol açabilir. Altta yatan patolojik durumlar varsa bunlar çocuğa zarar verebilir.

Erken ergenlik salınımı artan hormonları baskılayan ilaçlarla durdurulabilmektedir. Normal ergenlik yaşında tedavi sonlandırıldıktan sonra 6 ay içinde ergenlik yeniden başlamaktadır.”

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.